På onsdagen röstade riksdagen igenom nya regler för småskalig gårdsförsäljning med 154 ja-röster mot 129 nej. Regeringen, Sverigedemokraterna och Centerpartiet tycker att det är på tiden.
– Äntligen kommer det att bli möjligt att köpa med sig ett par flaskor efter besöket på den lokala vingården, mikrobryggeriet eller musteriet, säger Johan Hultberg (M).
Nu blir Sverige lite friare, lite mer som andra länder i Europa, menar han.
Men Hultberg och flera andra varnar i riksdagsdebatten för att de bindande föreskrifterna som Folkhälsomyndigheten (Fohm) håller på att ta fram blir absurda och överimplementerar lagen.
Hittepå-paragraf
Till exempel föreslår Fohm att ett besök måste vara i 45 minuter, varav minst 30 minuter ska vara kunskapshöjande aktiviteter som exempelvis en föreläsning eller guidad rundtur.
Varje besök ska dessutom inledas med muntlig och skriftlig information om alkoholens skadeverkningar.
Det blir onödigt krångligt, anser Christofer Bergenblock (C).
Han anklagar också regeringen för att ha lagt till "hittepå-paragrafen" om att ge information om alkoholens skadeverkningar. Den fanns inte med i utredningen som lagen bygger på.
– Tyvärr drar det något av ett löjets skimmer över hela gårdsförsäljningen, och ansvaret vilar helt och hållet på regeringen, säger Bergenblock.
Oro för Systembolaget
Även branschen och kommuner har kritiserat detaljregleringen, däribland Peter Schölander (M), kommunalråd i Höganäs, där tre av landets vingårdar ligger.
– Om jag går på Systembolaget kan jag köpa en hel låda whisky utan att någon håller ett föredrag och ingen pratar med mig om alkoholens skadeverkningar, sade Schölander i en intervju med TT.
För att värna Systembolagets roll innehåller lagstiftningen olika begränsningar, bland annat får bara en viss mängd köpas i samband med ett betalt besök hos en småskalig producent.
EU-kommissionen har inte haft några synpunkter på lagförslaget. Men S, V och MP varnar för att Systembolaget kan vara hotat och röstar därför nej till gårdsförsäljning.