I studien, som publiceras i Science Advances, har forskarna, som Àr verksamma vid University of Texas och American Museum of Natural History i New York, granskat det nÀst intill kompletta kraniet av en primitiv fÄgel som levde för 70 miljoner Är sedan, i slutet av dinosauriernas tidsÄlder.
FÄgeln, tillhörande slÀktet Ichthyornis, var pÄ vissa sÀtt mer lik en typisk dinosaurie Àn en modern fÄgel - inte sÄ mÀrkligt med tanke pÄ att fÄglarna hÀrstammar i rakt nedstigande led frÄn smÄ rovdinosaurier.
Större hjÀrna
Bland annat var hjÀrnan hos Ichthyornis ganska liten. HjÀrnbarken, cortex, den region i hjÀrnan som styr de högre tankefunktionerna, som minne och inlÀrning, Àr mycket större hos nutida fÄglar Àn hos Ichtyornis.
Ichthyornis och dess primitiva slÀktingar överlevde inte kollisionen med asteroiden, vilket förfÀderna till de fÄglar vi ser omkring oss i dag, gjorde. De senare hade troligen i samtliga fall utvecklat en större hjÀrna - och kanske klarade de katastrofen tack vare sin kognitiva förmÄga.
"HönshjÀrna"
FÄglar har visserligen inte haft nÄgot rykte om sig som sÀrskilt intelligenta. Personer med begrÀnsad tankeförmÄga brukar ibland fÄ epitetet "hönshjÀrna", eller "birdbrain" som engelsmÀnnen sÀger.
Men detta Àr helt fel. FÄglar har smÄ hjÀrnor men deras hjÀrnceller ligger tÀtare packade Àn hos dÀggdjur och mÄnga grupper, sÀrskilt krÄkfÄglar och papegojor, har faktiskt fler hjÀrnceller Àn de flesta dÀggdjur.
Vid övergÄngen frÄn Ichthyornis till de nutida fÄglarna förÀndrades formen pÄ hjÀrnan dramatiskt, inklusive en kraftig tillvÀxt av hela storhjÀrnan och en pÄtaglig förstoring av de optiska loberna dÀr synsinnet sitter. Evolutionen Àr inte förutseende, men dÀr kanske deras framtid sÀkrades.