Nu går det att åka skridskor igen. Så här säger Lars Hjertson om isläget just nu:

– Isen är cirka 10 centimeter eller tjockare. I Fjällnora, där man borrat för att kolla isen, är det till och med lite tjockare.

Israpporten är en rapport om aktuellt isläge i Uppland och levereras till oss från Friluftsfrämjandet. Varje dag kan du följa den på unt.se/israpporten.

Lars Hjertson, som är ledare för Friluftsfrämjandets skridskoverksamhet sedan 40 år tillbaka, framhåller det fantastiska i att komma ut i naturen, motionera och träffa härliga människor.

– Drömmen är när isen har lagt sig i skärgården. Men Mälaren och småsjöar har också sin tjusning, det är kanske variationen som är det ultimata, säger han efter en stunds betänketid.

Sjövattnet i Uppland frös till is redan innan jul. Närmast Uppsala går det att åka i Fjällnora på Ramsen och Norrsjön.

Sjön Vällern i Hallstavik är en annan fin sjö med vildmarkskänsla, tycker Lars Hjerston. Långsjön i Björklinge och Valloxen i Knivsta är inte dumma de heller.

Kunskap, utrustning och sällskap är viktigt att ha med sig när man ger sig ut. Och för nybörjare, som behöver mer träning, tipsar Lars Hjertson om att ta med sig skridskorna till Studenternas i Uppsala. Där är det öppet för långfärdsskridskoråkare på söndagar mellan klockan 18 och 21.

– Där kan man också få hjälp att lära sig tekniken, säger Lars Hjertson.