Lyxigt fik som håller ställningen

Güntherska spelar i en egen liga vad gäller mat och fika. Men miljön är väl stimmig ibland.

Uteserveringen på Güntherska har ett av stans bästa lägen vid ån.

Uteserveringen på Güntherska har ett av stans bästa lägen vid ån.

Foto: Pär Fredin

Kafépatrullen 2015-04-302015-04-30 07:00

Sedan 2012 då Güntherska slog upp portarna i ny regi har kaféet haft en ledande ställning bland stans fik, med hög kvalitet på både lunch och fika. Ett besök på Güntherska, tre år senare, är sig likt. Den stora disken fylld av bakverk är lika mycket en vacker inredningsdetalj som den är lockande. Atmosfären i rummet som vetter mot ån är lite "posh" på engelskt vis med träpaneler och orientaliska mattor. Tristare är det i det innersta rummet där det är kalt och avskalat och lite slamrigt. Det är också hit de flesta tvingas in i jakten på sittplatser. För det kan vara svårt att få ett bord på Güntherska, och den som lyckas får stå ut med hetsiga gäster som försöker skrapa ihop stolar till en egenkomponerad sitthörna. Bättre är det på uteserveringen där det är minst lika fullsatt, men inte så ekande stimmigt.

De senaste tre åren har Güntherska utsetts till årets kafé i UNT krogpris Guldkajan. En titel som inte riktigt gör stället rättvist, då det egentligen spelar i en egen liga i stan. Här kan man få ett glas vin till maten (!), smaka mackor gjorda på eget bröd och få underbart goda soppor – som faktiskt slår de flesta restaurangernas varianter i både smak och presentation. Patrullen prover en ljuvlig tomatbaserad soppa med välbalanserad sötma, och fiskbitar tillagade till perfektion. Den gröna ärtsoppan som serveras med ett skivat hårdkokt ägg och en hög nyskalade räkor är ett säkert kort – god och gräddigt närande. Den italienska mackan serveras mycket charmigt som ett matpaket, med brunt papper och snöre. Den smakar som en fin present och det var länge sedan patrullen åt en så god lunchciabatta – fyllningen med ost och skinka av bra kvalitet får en prick över i:et i form av en smakrik zucchiniröra.

Fikautbudet, ja var ska vi börja? Jo vid glassen som möter oss vid entrén. Patrullen väljer efter färg och får två "skrap" på kontinentalt vis med pistageglass och stracciatella. Det är svårt att avgöra vilken som är godast, och båda har ett härligt "tugg" av nötter, respektive choklad. Bakelsen Pär med päronmousse och chokladnougat på mandelbiskvibotten är sina tunga ingredienser till trots både lättsam och läcker. Trots ett enormt utbud, spelar det ingen roll vad man väljer, allt är gott, vällagat och lyxigt.

Det enda aber patrullen hittar är atmosfären, som inte riktigt harmonierar med hur det smakar. Ett besök på Güntherska kan lätt upplevas lite stressigt i inledningsskedet. Kön som ofta ringlar sig ut i tamburen har blivit ett signum och speciellt mysigt är det faktiskt inte i den inre delen av lokalen. Kanske hade det varit på plats med fler mattor och dämpande lösningar för att tona ner ljudnivån som lätt blir så hög att man får "matsalsvibbar". Sett till hur det smakar finns det absolut ingenting att anmärka på. Kockarna och konditorerna har lyckats med konststycket att få smaken på kreationerna att tala på ett sätt så att barnskrik, stolskrap och tråkig matsalskänsla fejdar ut i bakgrunden.

Güntherska Hovkonditori och Schweizeri

Adress: Östra Ågatan 31

Telefon: 018-13 07 57

Hemsida: www.guntherska.se

Passar för: De som söker riktigt smakrika luncher och bakverk – och som är beredda att betala för kvalitet.

Utbud: Bröd, smörgåsar med välarbetade fyllningar, soppor, bakverk, bullar och hemgjord glass. Kaffe i alla dess former, färskpressad juice, cider, vin och öl.

Prisexempel: Kaffe 29 kr, räksallad 135 kr, fransk våffla 38 kr, italiensk macka 75 kr, liten glass 30 kr.

Öppet: må–lör: 10–19, sön 10–18.

Vid bordet intill: Ett ungt par som försöker få till lite vuxentid och lunch med en trilskande baby.

Barnvänligt? Det finns barnstolar men det kan bli ganska trångt för vagnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!