Vändpunkten blev hans debutbok

Omdaningen av Karlholm blev en vändpunkt både för orten och för projektledaren som nu även är författardebutant.

Ingen ro. Rofyllt kan tyckas, men Leif Bäckström stannar inte upp i sitt arbete med kompetensutveckling.

Ingen ro. Rofyllt kan tyckas, men Leif Bäckström stannar inte upp i sitt arbete med kompetensutveckling.

Foto: Anders Badner

Karlholm2015-04-07 15:13

För den tidigare bankmannen Leif Bäckström innebär den alldeles nytryckta Historien om Karlholm 3.0 att en gammal dröm gått i uppfyllelse.

– Jag har alltid velat skriva en bok. Nu hade jag verkligen något att berätta, säger han. Han passar på att tacka sin sambo, som puffade på så att han kom igång i skrivhörnan och som varit falkögd korrekturläsare.

Själv beskriver han boken som en blandning av biografi och berättelse om Karlholms utveckling. För läsaren är den en personlig och fyndig berättelse om flera av nyckelpersonerna i projekt Vändpunkten och om hur en stor grupp människor gjorde det närmast omöjliga möjligt med många timmars ideellt arbete. Historien får liv av anekdoter från projektledarens möten med flera av de profiler som med envishet, arbetsvilja och välkommen variation i kompetenser bidrog till jobbet. Berättaren döljer heller inte hur han själv med relativt liten kunskap om tekniska och mer handgripligt praktiska utmaningar fått nya erfarenheter.

Det mesta i boken är dessutom så gott som sant, hämtat ur projektprotoll och minnesanteckningar.

– Jag har tillåtit mig att sväva ut lite. Vissa saker är kryddade med fantasi, för att storyn ska bli bra.

Men att projektet är en del av vägen till positiv förändring av Karlholm, så till den grad att orten och utvecklingsgruppen uppmärksammats och belönats på riksnivå, det är allt annat än påhitt.

Vändpunkten har dessutom varit något betydligt större än att röja en damm och stenlägga ett torg.

– Något magiskt, sammanfattar Leif Bäckström och fortsätter:

– Projektet bidrog till att skapa en arbetsplats, säger han och syftar på att någonstans mellan 50 och 100 personer varit inblandade och bidragit efter förmåga med egen tid, kunskap och arbete.

En del jobb återstår. På grund av mildvinter har röjningen av dammen ännu inte kunnat slutföras. Vattenspegeln ska bli ännu större, broar ska förbinda ön i mitten och där ska ordnas en trivsam miljö med eldstad och bänkar.

För projektledaren är uppdraget däremot formellt slutfört, men det betyder inte att sysslor saknas. Han jobbar bland annat med kompetensfrågor för småföretag i Tierp och grannkommunerna Älvkarleby och Östhammar och ingår i arbetsgruppen för vårens företagargala i Tierp. Något om ny bok vill han däremot inte avslöja:

– Det här var ju en skön upplevelse, men man ska ha något att berätta om. Det är svårt att hitta något som slår det här.

FAKTA Från marknad till projekt

Projektarbete var något nytt för Idé- och utvecklingsgruppen i Karlholm. Leaderprojektet Vändpunkten blev det fösta. Idéerna presenterades sent 2013. Det sågs som ett nödvändigt steg att gå från att arrangera julmarknader, till mer strukturerad ortsutveckling. Efter arbetet med dammen och Kvarntorget väntar att fylla kvarnen med aktiviteter som öppnar för både möten och affärsverksamhet. För intilliggande gamla tvätten väntar också en ny tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om