På fredagen tog klimatstrejken grepp om landet. Manifestationer på över hundra orter i Sverige och i över 40 länder i världen anordnades som en del av den globala aktionsdagen Global Climate Strike For Future.

Fredagens strejk var den 26:e som anordnades på Forumtorget i centrala Uppsala. Strejkerna förväntas fortsätta varje fredag tills Uppsala och Sverige uppfyller Parisavtalet. I avtalet lovade världens regeringar att skydda framtiden från skenande klimatförändringar genom en politik som säkert håller höjningen av jordens medeltemperatur väl under 2 grader med sikte på högst 1,5 grader.

På plats på Forumtorget fanns hundratals barn och ungdomar.

Artikelbild

| Syskonen Felix Larsen 6,5 år och Basil Larsen 4,5 år klimatstrejkar. Kvällen innan frågade Felix sina föräldrar hur gammal man måste vara för att få skolstrejka för klimatet. Greta Thunberg är en förebild.

– Vi bryr oss väldigt mycket om miljön och tycker därför att det är viktigt att vara här och visa det, berättar Sofia Moilanen.

Med sig har hon flera av sina klasskompisar från samhällsprogrammet på Katedralskolan i Uppsala.

– Vi är här mot vår rektors vilja. Hon uppmanade oss att stanna i skolan för annars skulle vi få frånvaro. Vi tycker att det är dubbelmoral eftersom skolan uppmanar oss att vi ska bli samhällsmedborgare och sedan inte uppmanar till en sådan här sak, berättar Felicia Fritzson och Maja Ågren Eriksson.

Matilda Ernkrans (S), minster med ansvar för högre utbildning och forskning, anlände till Forumtorget under eftermiddagen när klimatstrejken redan hade pågått under ett par timmar. Innan det hade hon träffat studentorganisationen Klimatstudenterna.

Artikelbild

| Skolstrejk för klimatet i Uppsala. Utbildningsministern Matilda Ernkrans (S) och Klimatstudenterna.

– Vi har pratat om hur viktiga studenterna och studentrörelsen är för att universitet och högskolor ska fortsätta att bära och utveckla klimatarbetet. Nu är jag här för att vara med i klimatstrejken, säger hon.

Hur är det att vara här i dag?

Artikelbild

| Matilda Ernkrans (S). minster med ansvar för högre utbildning och forskning.

– Det känns bra. Vi har ett ansvar var och en för sig att klara omställningen med klimatet men framförallt har vi politiker som sitter på beslutsfattande positioner ansvar för att se till att vi klarar den. Det kan vara genom att se till att alla bussar ska gå på biogas, att plocka fram nya förnybara bränslen och att vi gör det lättare att resa med tåg inte bara inom Sverige utan även ute i Europa, säger Matilda Ernkrans.

Olivia Stopek, som är med i Klimatstudenterna, är en av de som varit med vid nästan varje strejk på Forumtorget.

Artikelbild

| Klimatstrejkande skolelever.

– Jag har inte sett sådan här stor uppslutning förut. Det är fantastiskt att se att det är så många unga som bryr sig och inser allvaret i situationen. Nu börjar ropen höras över hela världen, säger hon.