Cykling utan ålder är ett ideellt projekt som startade i Köpenhamn. Det går ut på att ta ut personer som bor på äldreboenden på en cykeltur. För det behövs en anpassad lastcykel eller cykelrickshaw.

Nu har två personer startat Cykling utan ålder i Knivsta, paret James och Rachel McKie, som är med och driver Knivsta Comedy Club.

– Vi bestämde oss för att hitta något att jobba med ideellt vid sidan av jobbet, säger James McKie.

Artikelbild

James McKie är initiativtagare till Cykling utan ålder i Knivsta.

För att få ihop pengar till projektet ordnar de en komedikväll i Ängby park 9 juni. Det stora dragplåstret är Al Pitcher. Övriga komiker är Therese Sandin och AdeelFaqih. Alla inblandade ställer upp gratis och alla intäkter går till projektet.

– Det är bra om vi får till den första cykeln. Men det borde finnas flera cyklar så att man kan göra grupputflykter, det blir mer socialt då, säger James McKie.

En sådan här specialcykel kostar 60 000–80 000 beroende på tillbehör. Tanken är att den huvudsakliga sponsringen ska komma från företag. Sedan behövs volontärer som kan trampa runt elcyklarna.

– Det här rimmar med det jag tycker är viktigt, att ta hand om de äldre. Många växer upp på landet och sedan får de sitta inne på ett äldreboende i stan. Det är en annan känsla att åka cykel än bil. Slogan är "rätt till vind i håret", säger James McKie.

När planerar ni att köpa in den första cykeln?

– Ambitionen är redan i år. Man vill inte ut och cykla i december, men kanske i september–oktober, svarar han.