Sedan 2010 har Knivsta kommun delat ut utmärkelser för att hylla ungdomar som satsat på och blivit riktigt duktiga på sina intressen, som idrott eller konst. Ungdomarna ska bo i eller ha stark koppling till kommunen och inte ha fyllt 21 år.

LÄS MER: Årets Knivstabo ser både bakåt och framåt

­En av 2019 års uppmärksammade är 18-åriga Alva Jonsson. Hon började med moutainbike-orientering för ett par år sedan, och har redan hunnit vinna guld i junior-SM och tävlat med landslaget i junior-EM i Österrike.

– Det känns kul att ha fått utmärkelsen. Det är bra att de främjar unga att hålla på med det de tycker är kul och lyfter fram dem som inte syns annars. Ungdomsidrott faller ofta bort i rapporteringen annars, säger Alva Jonsson.

LÄS MER: Så var studenten runt om i länet

Även 13-åringarna Tyra Rodhe och Elvira Fyrmark fick årets ungdomsutmärkelse. De är med i cheerleadinglaget Excaliburs i GF Uppsala flickorna, som i år vann guld i junior-VM i Orlando, Florida, USA. Excaliburs är det första svenska laget som blivit juniorvärldsmästare.

Utmärkelserna delades ut av Kultur- och fritidsavdelningen under nationaldagsfirandet på Tilasgårdens tun. Ungdomarna fick diplom och 500 kronor i presentkort på UKK.