1 000 Knivstabor tvingas bygga om

Knivsta kommun ska förbättra vattenkvalitén i fyra av sina vattendrag enligt direktiv från länsstyrelsen. Därför kommer cirka 1 000 villaägare att bli tvungna att bygga om sina avlopp.

Knivsta2009-05-27 07:01
I första hand är det fastighetsägare i närheten av Storåns dalgång, Knivstaån, Valloxensjön och Lövstaån som blir tvungna att bygga om sina avlopp. Det vill säga om de har avlopp som anlagts från mitten av 1970-talet och tidigare. Senare kommer även fastighetsägare i andra bostadsområden att kontaktas.
- Det här projektet har legat i malpåse en tid, men nu kommer fastighetsägarna i de först prioriterade områdena att kontaktas via brev. De får blanketter där de kan ansöka om tillstånd för nytt avlopp, säger miljöinspektör Peter Sydstrand.

I många av de äldre avloppen finns bara en slamavskiljare. Efterföljande rening i form av filter eller liknande saknas ofta. Vissa äldre avlopp har filteranläggning, men filtren kan ha tappat sin effekt med årens lopp.
- Slamavskiljningen kan exempelvis se ut som en brunn på tomten som man då och då tömmer på slam. Egentligen är slamavskiljning bara till för att ledningarna inte ska bäcka igen. Man har konstaterat att hela 90 procent av föroreningarna går vidare med vätskan ut i naturen, säger Peter Sydstrand.
Att åtgärda ett gammalt avlopp eller att bygga ett nytt kostar från 40 000 kronor och uppåt beroende på förhållandena på platsen.
- Vi förstår om människor tycker att det är dyrt, men på vissa platser kan man gå ihop och på så sätt kanske man kan få ner priset, säger Peter Sydstrand.

Att kommunerna nu ålägger fastighetsägarna att åtgärda äldre avlopp handlar först och främst om att miljön ska skyddas, i miljöbalken står vilka avlopp som är godkända. Men det finns också andra källor till att vattendragens ekologiska miljö är dålig.

Jordbruken står för mycket av övergödningen i sjöar och vattendrag. Varför kontaktar ni inte lantbrukarna samtidigt?
- Jordbruken påverkar också vattenkvalitén, men dem kan vi inte komma åt via miljöbalken på samma sätt. Där är restriktionerna mer diffusa, säger Peter Sydstrand.
Vad det gäller villaägarna så behandlar kommunen varje ansökan om nytt avlopp för sig. Efter att man har kommit överens om vilken typ av anläggning som passar på platsen så har fastighetsägaren två år på sig att åtgärda sitt avlopp.
- Vi kommer inte att hinna kontakta alla 1 000 fastighetsägare på en gång, men det är fritt fram att ansöka om nytt avlopp på en gång ändå. Det är förstås jättebra om så många som möjligt tar tag i det här själva om de vet med sig att de behöver byta avlopp, säger Peter Sydstrand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om