Aga Gas får bygga ny anläggning

Ur säkerhetssynpunkt är det ingen fara för Alsikeborna om Aga Gas bygger upp sin anläggning igen.

Knivsta2013-01-22 10:08

Det säger Lars Synnerholm, gasexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Det var den 6 augusti som en explosion i en gasflaska med efterföljande brand inträffade i Aga Gas anläggning i Knivsta. Branden fick stora konsekvenser för de närboende eftersom infartsvägen spärrades av och förskolor evakuerades.
För en tid sedan meddelade Aga att man nu bygger upp sin anläggning i Knivsta igen. Men än är det inte klart om verksamheten kommer att förändras.

Efter branden ställde sig många Alsikebor frågande till om det är rätt att ha en gasanläggning vid infarten till bostadsområdet.
– Jag har fått frågor från boende om hur nära det var en större olycka. Det är naturliga frågor och det är bra att man ställer frågorna till en utomstående myndighet, säger Lars Synnerholm på den statliga Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
MSB har inte gjort någon utredning efter olyckan, men man har granskat de fakta som Aga lämnat och bett om fler upplysningar utifrån de frågor som Alsikebor vill ha svar på.
– Polisen utreder ibland bränder, men bara för att utreda om eventuellt brott. I våra ögon var det här ingen större händelse, det som gjorde branden uppmärksammad var på vilken plats den skedde, säger Lars Synnerholm.

Att räddningstjänsten spärrade av ett så stort område ledde till att branden berörde många människor.
– Det var rätt av räddningstjänsten att spärra av ett stort område innan man kände till vilken fara som förelåg. Därefter minskar man avspärrningarna när mer information kommer, säger Lars Synnerholm.
Branden i flaskan ledde till en efterföljande brand i byggnadens tak och ytterväggar. Två anställda fick lindriga brännskador.
– Det faktum att branden inte spred sig ut till andra delar av anläggningen där gas finns, visar att hanteringen fungerar enligt lagstiftningens krav och att man sköter anläggningen på ett förebyggande sätt. Om man vill fortsätta att använda anläggningen fullt ut så är det i sin ordning, säger Lars Synnerholm.
Han tycker att det är en för låg ambitionsnivå om man skulle utgå från om anläggningen innebär någon fara för Alsikeborna eller inte.
– Det man utgår från är i stället att även anställda, personer som arbetar på företag intill och personer som promenerar förbi ska vara säkra dygnet runt.

Kan någon spränga hela anläggningen i luften?
– Nej, det man ser på filmer, när någon skjuter hål på en tank som exploderar, går inte att göra här. Metangas (naturgas/biogas) behöver exempelvis ha en koncentration på 5 till 15 procent, inte högre och inte lägre, i luften för att kunna brinna. Inne i tanken och i ledningarna på anläggningen är det 100 procent gas, säger Lars Synnerholm.

Att anläggningen ligger olägligt vid infartsvägen till ett stort bostadsområde, håller han inte heller med om.
– I sådana fall skulle vi inte kunna tillåta gasolflaskor inne i städer på grund av risken att man måste spärra av en gata. Så kan man inte bygga ett samhälle, säger Lars Synnerholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om