Akutplatser saknas inom barnomsorgen

Knivsta klarar att hålla den statligt rekommenderade maxgränsen på fyra månader för en förskoleplats. Men några akutplatser för nyinflyttade småbarnsfamiljer finns inte.

Peter Svantesson, Knivsta kommuns utbildningschef och Klas Bergström (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Peter Svantesson, Knivsta kommuns utbildningschef och Klas Bergström (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Foto: Knivsta kommun/Privat

Knivsta2011-12-11 12:58

– Det är konstigt att det inte finns några enstaka platser inom barnomsorgen för nyinflyttade eftersom Knivsta vill att fler ska flytta hit, säger en mamma.

Andra föräldrar tycker att det är fel att många barn måste byta förskola efter några månader. I dag finns de flesta lediga platserna i centrala Knivsta och därför vill många föräldrar byta till Alsike så fort möjlighet ges. Klas Bergström (M), ordförande i utbildningsnämnden, anser inte att det finns någon barnomsorgskö i Knivsta kommun.
– Jag har inte uppfattat väntetiden som något bekymmer. Jag har inte fått något klagomål om väntetiden till förskoleplats på flera år, säger Klas Bergström.
Han tycker inte nyinflyttade ska kunna förvänta sig en förskoleplats direkt när de flyttar till Knivsta.
– Kommunen behöver också planeringstid. Däremot förstår jag att många vill ha sina barn på den förskola som är närmast hemmet. Men samtidigt så håller sig Knivsta inom lagramen vad det gäller det här också, säger Klas Bergström.
Han menar att avståndet mellan Alsike och Knivsta är så kort att man kan räkna det som samma centralort, till skillnad mot i andra kommuner där barn placeras i olika delar av stora geografiska områden.

Men är det inte bättre om ni bygger fler förskolor i Alsike dit många flyttar?
– Jo, vi försöker anpassa efterfrågan på sikt. Vi följer befolkningsutvecklingen och ska framöver bygga där behov förväntas uppstå, säger Klas Bergström.

Bakgrunden till att de flesta kommuner nu förtiden inte väljer att bygga bort barnomsorgskön helt är att man är rädd att få en överkapacitet.
– Vi har alltid flest barn i barnomsorgen under våren och färre som behöver plats på hösten då många barn börjar i skolan. Om vi planerade efter hur det är i maj skulle vi få för mycket lokaler och personal på hösten och överkapacitet kostar väldigt mycket, säger Peter Svantesson, Knivsta kommuns utbildningschef.

De pengarna satsar man enligt honom hellre på att anställa personal och på att försöka minska storleken på barngrupperna. Under denna höst har behovet av platser ökat mer i Knivsta och därför kommer ytterligare två avdelningar att öppna i januari. Båda placeras i centrala Knivsta.
– Men sammanfattningsvis så har vi klarat fyramånadersgränsen med marginal länge och de flesta får en plats när de önskar det. Vi ligger därför bättre till än många andra kommuner i landet, säger Peter Svantesson.

KÖKAOS I UPPSALA

I grannkommunen Sigtuna klarar man också att uppfylla barnomsorgsgarantin. Det vill säga att alla som önskar en plats får det inom fyra månader.
– Man kan söka en barnomsorgsplats redan från den dag som barnet har fått sina fyra sista siffror i personnumret. Därför får de flesta som söker i tid en plats åt sitt barn den dag de önskar platsen, säger Lisa Lindkvist på Sigtuna kommun.

Däremot är det besvärligare med barnomsorgen i Uppsala kommun. Här saknas 500 platser, men tillgång och efterfrågan varierar även här i olika delar av kommunen. Hur länge man får vänta på plats kunde ingen på kommunen svara på under fredagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om