Äldreboende byggs i vår
Redan i början av april hoppas Knivsta kommun på byggstart för sitt nya äldreboende. Två huskroppar med plats för sammanlagt 100 boende planeras till en ungefärlig kostnad av 100 miljoner kronor.
Enligt kommunens arkitekt Menna Hagstroem, som arbetar med detaljplanen för området, ställs förslaget ut från och med den 9 februari till den 6 mars. Därefter är förhoppningen att frågan om bygglov kan snabbehandlas och att byggstart sker i början av april.
- Om det inte går kan man få ett marklov som innebär att markberedningen kan inledas, säger hon.
Förslag färdigt i februari
En arkitekt har redan arbetat fram ritningar på hur boendet ska se ut. Inom en månad kommer det förmodligen att finnas ett färdigt förslag på hur byggnaderna kommer att se ut och vad de ska innehålla, enligt kommunens fastighetsansvarige Tomas Lindberg.
- De kommer vi att ställa ut på en gång, vi ska ju inte ha några hemligheter för medborgarna, säger han.
Men först måste planerna godkännas av beställaren, den sociala enheten.
Redan i dag står det klart att det blir två huskroppar med 45 gästplatser, förmodligen med flera demensavdelningar, i den ena och 55 platser fördelat på fler avdelningar också i den andra. Lokaler med dagcentral, hemtjänst, dagvård för dementa, hemsjukvård och rehabilitering kommer att finnas i anslutning till dessa.
Kommunen har valt att bygga själv eftersom staten subventionerar byggandet av äldreboenden och på grund av att äldrevården är en av de kärnverksamheter som kommunenerna är ålagda att tillhandahålla, enligt Stefan Liljebris, vd för Kommunfastigheter i Knivsta AB.
Kostnader som betalar sig
Kommunen kommer själv att stå för utbyggnaden av infrastrukturen i området, en kostnad som annars brukar ligga på säljaren. Det kommer kommunen att tjäna in i framtiden tror Stefan Liljebris, genom att säljaren senare måste kompensera kommunen för detta i takt med att området exploateras vidare.
Farhågorna om att en stor del av pendlarparkeringsplatserna i centrum verkar försvinna tar tjänstemännen ganska lätt på. Stefan Liljebris och trafikingenjör Kjell Almgren berättar att man just i dagarna har de första mötena med en nyinrättad parkeringsgrupp som ska separatutreda parkeringsfrågorna i kommunen, både på kort och lång sikt.
Äger tillräckligt och har avtal
Kommunen äger redan i dag planerade park- och torgytor på den gamla Sågentomten där tillfälliga parkeringar kan anläggas. Dessutom har man redan förmånliga avtal med ägaren till resten av tomten, Heisun fastighets AB, som innebär att man kan använda hittills outnyttjade ytor till nya provisoriska parkeringsplatser närmare järnvägen.
FREDRIK SUNDMAN
fredrik.sundman@sigtunabygden.se
08-594 405 92
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!