Äldres välmående ställs mot arbetsmiljö
Först ska Knivsta kommun bygga sitt nya äldreboende. Sedan får man veta om de 96 badrummen är godkända eller om de måste rivas.- Vi är mycket förvånade och undrande över Arbetsmiljöverkets arbetsordning. Så här borde det inte få gå till, säger Tomas Lindgren, fastighetsansvarig på Knivsta kommun.
- Jag förstår kommunernas dilemma. Arbetsmiljöverket lämnar inga förhandsbesked och det är svårt att få besked om vad som gäller, säger Per-Olov Nylander.
Strax före sommaren lät Knivsta kommun bygga ett par provbadrum för visning. Det ena byggdes enligt gängse normer, det andra enligt ett nytt koncept som bygger på att den boende ska kunna klara sig själv så mycket som möjligt.
- Intresset för badrummen var stort. Vi fick besök av arbetsterapeuter, sjukgymnaster, representanter från länsstyrelsen, PRO med flera, men ingen kom från arbetsmiljöverket fastän vi kontaktade dem flera gånger, säger Tomas Lindgren.
Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M) säger så här:
- Det här handlar exempelvis om personlig integritet vid toalettbesök. Det borde gå att göra badrum som passar både dem som ska bo och arbeta i äldreboendet, säger Göran Nilsson.
Ett annat problem är att då kraven på stora badrum ökar så byggs rummen allt mindre. Bakgrunden är att det annars blir för dyrt för hyresgästerna eller för kommunerna som ska stå för notan.
- Vi brukar skämtsamt kalla det för att det mest blivit badrum med sovalkov, vilket inte är särskilt hemtrevligt för de äldre, men förstås bra för personalen, säger Per-Olov Nylander på SKL.
Håkan Edén, chef för Arbetsmiljöverkets Stockholmsdistrikt som har Knivsta kommun inom sitt område, bekräftar att verket inte åker ut i förebyggande syfte.
- Före 1996 lämnade vi förhandsbesked efter att ha granskat kommunernas bygglov, men den dåvarande regeringen lade ett större ansvar på arbetsgivarna. Samtidigt som vi bara ska inspektera i efterhand, säger Håkan Edén.
Enligt honom får de inga resurser till att granska något i förväg.
- Och om vi hjälper en kommun så kommer andra att höra av sig. Det blir ohållbart för oss, säger Håkan Edén.
Vilka avstånd är det då som gäller mellan exempelvis toaletter och väggar i ett badrum? På arbetsmiljöverkets hemsida är det svårt att hitta reglerna och vissa uppgifter motsäger varandra.
Astrid Hoem, inspektör inom vård och omsorg, säger att det ska vara 80 centimeter mellan toalett och vägg, men att man vid nybyggnationer helst ser att kommunerna bygger med ett avstånd på 90 centimeter.
- Sedan beror det på vilken hjälp man har. Om man har rullator, lift eller annat, säger hon.
Tomas Lindgren är inte nöjd med svaren.
- Det är fortfarande luddigt vad som gäller. Nu kan vi inte bygga badrummen enligt det nya koncept som vi fick kännedom om på Handikappinstitutet i Solna, utan vi måste ta hänsyn till vad vi tror att myndigheten tycker, säger Tomas Lindgren som anser att det borde finnas ett gemensamt samhällsansvar i dessa frågor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!