– Det var likadant förra sommaren. Det är så lite vatten att vi är rädda för att våra maskiner ska bli förstörda. Vi har fått kläder förstörda eftersom tvättmedlet fastnar och ger fläckar, säger en boende på Bergshamragatan.
Hon får medhåll av bland andra småbarnsföräldern Anna Bergqvist som är nyinflyttad.
– Vi hade också problem med det låga vattentrycket under den senaste värmeböljan och problemet verkar vara utbrett. Jag har hört många i Alsike som säger samma sak, säger hon.
Förra sommaren var vattentrycket lågt under minst tre perioder. Problemet varade i två till tre dagar per gång. Senast som vattentrycket sjönk var under värmeböljan i början av juni. Villaägare har i brev till kommunen uttryckt att de tycker att det är fel att de ska betala full vattenavgift, men ändå inte kunna använda vattnet när de behöver.
Under de dagar som vattentrycket är för lågt i nya Alsike så brukar vattenleverantören Roslagsvatten få många samtal, men villaägarna i området tycker att det är svårt att få några svar av vattenleverantören om vad som är problemet, eller hur det ska åtgärdas.
Mikael Medelberg, vd på Roslagsvatten, svarar att det inte är ovanligt att vattentrycket blir lågt i samband med värmeböljor. Speciellt i nybyggda bostadsområden där folk ofta vill vattna sina nyanlagda gräsmattor och buskar under varma dagar.
Men här handlar det om lågt tryck i flera dagar, under återkommande perioder. Kan det inte vara något annat som är fel?
– Det kan bli lågt tryck i samband med läckor, men i det här fallet är det i samband med värmeböljor som trycket blir lågt. Vad jag vet så har vi inte haft någon läcka eller annat problem med ledningarna, säger Mikael Medelberg.
En annan förklaring kan enligt honom vara att lokala installationer har gjorts på fel sätt.
– Vi äger huvudledningarna, men de lokala ledningarna ägs ibland av villaägarna själva, säger Mikael Medelberg.
Samtidigt byggs ständigt många nya bostäder i Alsike.
Kommer vattentrycket att bli ännu lägre, ju fler bostäder som tillåts?
– Nej, vi dimensionerar vattentillförseln efter utbyggnaden. Längre fram i tiden planerar vi fler så kallade rundmatningar till Alsike, säger Mikael Medelberg.
Vattentrycket regleras med hjälp av pumpar. Det går att höja kapaciteten på pumparna, men rördimensioner är det som främst begränsar vattentillförseln.
– Vi ska anlägga fler rundmatningar i Alsike, men om vi skulle göra det redan i dag så skulle det bli stora kostnader för vattenkonsumenterna. Man kan därför inte dimensionera för maxuttag året om och överallt, säger Mikael Medelberg