Videon är inte längre tillgänglig
De närboende som var med på mötet var mycket kritiska till hur dålig informationen varit både kring explosionen och branden och kring hur evakueringar ska gå till.
– Vi fick inte veta vad som hade hänt och vi undrar hur det är tänkt att fyra vuxna ska kunna evakuera 36 barn. Så små barn kan inte gå långt och vi hade inte ens fått uppgifter om någon uppsamlingsplats, utan uppmanades att gå med barnen till Statoil, säger en förskolechef.
Aga fanns också på plats för att redogöra för händelseförloppet och för framtiden.
– Det var restgas i en acetyléntub som orsakade explosionen. Tändkällan är inte helt klarlagd men det mest sannolika är att branden startat i en vakumsug, säger Johan Pettersson, Aga.
Han sa också att en pump fortsatte att pumpa in olja. Det var antagligen oljan som gav ytterligare bränsle åt den omfattande branden. Utredningen av olyckan fortsätter. Men under tiden utreder också Aga hur mycket verksamhet de ska ha kvar i Knivsta.
– Kanske vi tar bort hanteringen av acetylénflaskor och gasol. Men dessa två delar utgör bara en mindre del av vår verksamhet i Knivsta, säger Johan Pettersson, Aga.
Samtliga mötesdeltagare verkade överens om att brandkåren gjort rätt i att spärra av ett stort område och många var tacksamma över att det inte gått värre. Men att Brunnbyvägen, infartsvägen till nya Alsike, spärrades av utan att föräldrar kunde få kontakt med sina barn och att ingen information gavs till anhöriga fick de ansvariga hård kritik för från flera närboende. Flera föräldrar var också upprörda över att när de sökte information blev hänvisade till UNT:s hemsida. Kommunens hemsida låg nere just under de kritiska timmarna.
– Vi undrade exempelvis om gaslukten var farlig och vi vill att kommunen är mer förberedd om något liknande skulle hända igen. Alsike är ett samhälle där alla vuxna är borta och jobbar om dagarna, sa några av föräldrarna.
Kommunchefen Lena Fransson svarade bland annat att de hade kunnat kalla in mer personal om det hade behövts och att förskolecheferna kan ringa till kommunhuset om de behöver hjälp med evakuering i framtiden. Mötet avslutades med att brandkåren, Aga och kommunen lovade att försöka förbättra sina informationskanaler och mötesdeltagarna var överens om att det skulle vara idé att prova att upprätta en sms-lista för viktiga meddelande i olika bostadsområden.