Är planen giftig?

Runt den nya konstgräsplanen i Alsike finns efter vinterns härjningar små drivor av söndersmulade däck kvar. Alsikebor undrar nu hur miljöfarligt materialet egentligen är.

Nils Eckerdal ett och ett halvt år leker i däckgranulatet utanför konstgräsplanen i Alsike.

Nils Eckerdal ett och ett halvt år leker i däckgranulatet utanför konstgräsplanen i Alsike.

Foto:

Knivsta2010-04-29 09:48

Konstgräsplanen i Alsike har varit mycket populär och bokad under de första månaderna. Men det kanske finns en baksida som ingen tänkte på när planen anlades. Mellan grässtråna strös gummigranulat för att göra underlaget lagom mjukt att spela på.
Småbarnsföräldern Johan Eckerdal är en av dem som har reagerat på att det nu ligger däckgranulat runt konstgräsplanen. På sina håll är det svarta "gummigruset" 2-10 centimeter tjockt och smältvattnet är här och var regnbågsfärgat på ytan.
- Jag har fått för mig att bildäck är miljöfarliga, att de innehåller PAH-oljor och annat mindre lämpligt för djur, natur och barn. Hur ska marken saneras från dessa gummidrivor om de är miljöfarliga? undrar Johan Eckerdal vars yngsta barn i vintras gärna ville leka i de svarta snöhögarna kring planen.

På Knivsta kommun svarar man att granulatet har följt med snöplogen utanför planen.
- Vi kommer att ta bort det vi kan med en plog nu, säger Per Axell, biträdande parkansvarig i Knivsta kommun.
Han tror att det blir svårt att få bort alla små flisor, utan tror att en del får ligga kvar och regna bort efterhand.
- Eftersom det är första året så får vi samla på oss erfarenhet och rutiner om hur vi ska göra, säger Per Axell.

På Kemikalieinspektionens hemsida står att man inte ska använda återvunnet gummi från däck när nya konstgräsplaner anläggs. Den rekommendationen gör man utifrån att däck innehåller flera ämnen med särskilt farliga egenskaper som kan vara cancerframkallande, påverka arvsmassan eller störa reproduktionen.
För att komma runt problemet har vissa kommuner anlagt planer med andra typer av gummigranulat, plastkulor eller sand i konstgräset.

Enligt Kemikalieinspektionen är det svårt att bedöma hur stor risk återvunna däck innebär för miljön och att hälsorisken för spelarna sannolikt är liten, men man rekommenderar kommunerna att undvika däckgranulat. Man rekommenderar också uppföljningar och analyser av vattenkvaliteten i anslutning till konstgräsplaner eftersom de kan läcka ut zink och fenoler till närliggande vattendrag.
Ansvaret för att de produkter som levereras till kommunerna är egentligen företagens.

Arto Naatsaari på det finska företaget Saltex som har levererat konstgräsplanen i Knivsta kommun, pekar på att Kemikalieinspektionen inte har några undersökningar som kan bevisa att däckgranulatet är farligt för miljön.
- Deras rekommendation och påståenden har kostat svenska skattebetalare en halv- till en miljon extra per konstgräsplan, utan att det har gett någon bättre miljö och att underlaget dessutom har blivit sämre att spela på med de alternativa underlagen. Jag tycker att det ska finnas vetenskapliga undersökningar när man påstår sådant här, säger Arto Naatsaari som anser att det mest miljövänliga sättet att göra granulat är att återvinna däck.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om