Arrenderar ut jaktmark i tätorten

I Knivsta är jakt tillåten i de tätortsnära skogspartierna.

Älgjakt.

Älgjakt.

Foto: Hans E Ericson/arkiv

Knivsta2015-02-05 07:15

Flera boende i Ängby anser att jakten bör avslutas.

Mikael Lindberg är en av de Ängbybor som förvånas över att Knivsta kommun fortfarande tillåter jakt på sina marker i tätorten.

– Jag tycker inte att det passar här intill bostäder och skolor. Även om det är jägarnas ansvar att se till att jakten sker på ett säkert sätt så känner man sig ändå lite rädd för att vara i skogen då jakt pågår, säger Mikael Lindberg.

Han är en av många som dagligen promenerar med sin hund i de små skogspartier som omgärdar Ängby. En dag i slutet av jullovet mötte han och hans sambo en lös jakthund och två jägare i skogen bara några meter från Citronvägen.

– Området utnyttjas mycket av Ängbyborna för motion, svampplockning, promenader, lek, ridning och att rasta sina hundar i, säger Mikael Lindberg.

Han undrar om det är tillåtet att jaga så nära bostäder och skolor. I Ängby finns tre förskolor och en skola, nästan alla använder sig av skogen för undervisning och lek. Genom skogen går dessutom Upplandsleden. Samtidigt säger förskolepersonal som UNT frågat att de inte märkt av någon jakt.

Bakgrunden till att problemet uppstått är att folkmängden nu ökar så mycket. Tidigare fungerade jakten bra, säger Josefin Edling, park- och naturansvarig på Knivsta kommun.

– Men när tätorten växer blir det också fler konflikter mellan jakt och annan vistelse i skog och mark, säger Josefin Edling,

Förra året tog kommunen fram en ny strategi för kommunens skog- och naturmark. Då beslutades att alla jaktarrenden på kommunal mark ska sägas upp. Det gäller exempelvis i Ängby, Nydal och Kölängen. Men än har ingen uppsägning skett. Förklaringen är tidsbrist på kommunkontoret, enligt Josefin Edling.

Hon är dock inte oroad över att jakten fortsätter ett tag till.

– Det är nästan aldrig osäkert att gå i skogen under jakt, utan det är mer en upplevd känsla av otrygghet. På grund av att det blir för trångt och för många konflikter har vi en ambition att inom kort säga upp jaktarrendena, säger Josefin Edling.

Hon beräknar att all jakt kommer att vara avslutad först nästa höst, eftersom vissa jaktlag har en uppsägningstid i sina kontrakt.

Jägarna känner inte till att deras arrenden kommer att sägas upp.

– Nej, det var en nyhet för mig. Det vore konstigt om jakten sägs upp nu när det är extra mycket rådjur som söker sig till tätorten då vi fått mycket lo i de större skogarna, säger Nils-Erik Andersson, jägare i Hagelstena-Ekeby jaktlag.

Han säger att de jagat i Ängby i 17 år och att det har fungerat bra.

– Det finns också de som vill ha mer jakt, eftersom de tycker att det har blivit för många rådjur i trädgårdarna och på vägarna, säger Nils-Erik Andersson.

Josefin Edling svarar att kommunen är medveten även om det problemet.

– När det behövs kommer vi därför att ta hjälp av de jägare vi samarbetar med för skyddsjakt. Men det blir ingen jakt i närheten av bostäder och vi kommer själva att ha kontroll över jakten.

Fakta Allemansrätten gäller

Allemansrätten gäller även där jakt pågår. Det finns inget krav att ett jaktlag sätter ut varningstrianglar eller andra varningskyltar vid jakt. Samtidigt innebär en varningsskylt att det fortfarande är fullt tillträde till skogen för allmänheten. Det finns inte heller några speciella tider för jakt i de tätortsnära skogarna i Knivsta, utan jägarna bestämmer själva när de ska jaga förutsatt att det är jaktsäsong för de djur som jagas. Det är jägarens ansvar att jaga på ett sådant sätt att ingen riskerar att bli skjuten. Jägarna brukar exempelvis ha med kommunikationsradio för att kunna kommunicera med varandra och upplysa varandra om var människor befinner sig i Ängbyskogen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om