Arvodestabben har kostat 400 000

De felaktiga arvodena till flera Knivstapolitiker visar sig vara högre än vad som tidigare antagits. Sammanlagt har kommunen förlorat 400 000 kronor på felaktiga utbetalningar.

Knivsta2010-02-05 06:53
Som UNT tidigare rapporterat har det sedan 2007 funnits fel i kommunens utbetalningar till fritidspolitikerna. Arvodena får politikerna då de deltar i olika nämnd- och styrelsemöten.
Tidigare siffror som uppgivits har handlat om personer som har fått 10 000 kronor för mycket eller för lite under åren 2007 till september 2009.

Nu visar det sig att några politiker har fått mer än så. En politiker har exempelvis fått 31 000 kronor för mycket.
Enligt flera politiker har felen begåtts på kommunens ekonomiavdelning, det vill säga av tjänste­män och inte av politiker. Det handlar om en olycklig omplacering, ensamarbete, svårlästa löne­specifikationer och dålig egenkontroll.
- Det som jag tycker är mest allvarligt i den här historien är att en enda person kan knappa in fel siffror, utan att någon mer kollar att kommunen betalar ut rätt belopp. Sedan är inte specifikationerna bra. Vi ser bara vilken dag mötet varit och en klumpsumma för timarvodet, inte hur mycket vi fått per timme. Och det är just den siffran som blivit fel, säger Lennart Lundberg (Knivsta.nu.) som har fått 7 000 kronor för mycket under 2009.

En majoritet av politikerna tycker att de felaktiga arvodena bara ska regleras för 2009, då de största felen begicks. Det som har skett dessförinnan anser majoriteten ska vara som det blev. Argumentet är att det annars blir för mycket arbete för de pengar som ska dras in igen. Men det har enligt flera politiker inte varit lätt att komma fram till beslutet, vilket i sin tur har kostat kommunadministrationen kraft och tid. Vissa politiker tycker att alla felaktigheter ska justeras, medan andra ifrågasätter om kommunen överhuvudtaget ska betala tillbaka något.

Anders Eskhult (C) är den politiker som fått mest i felaktiga utbetalningar under de tre åren. Därför deltog han inte alls i beslutet om återbetalningar.
- Jag vet att det är fritidspolitikers uppgift att sätta sina egna ­arvoden, samtidigt känner jag mig jävig i det här fallet. Jag tycker personligen att allt ska justeras så att det blir helt rätt. Men jag valde som sagt att inte delta i beslutet, säger Anders Eskhult, som genom att han är gruppledare och deltar i många möten fick 31 000 kronor för mycket.

Han känner lite dåligt samvete för att ingen upptäckte felen tidigare, men är också besviken på ­revisionen.
- Man kan säga att jag borde ha kollat varför jag fick för mycket, men det slog mig aldrig att de kunde ha räknat fel. Jag trodde i stället att indexuppräkningen var för hög och tyckte att vi borde sänka den till nästa år. Jag reagerade eftersom den tidigare indexuppräkningen bara gav fem kronor på fem år och trodde att vi nu hade höjt arvodena för mycket, ­säger Anders Eskhult.

Enligt honom borde kommunens osäkra rutiner även ha upptäckts av revisionen.
- Jag är mycket besviken på den revision som kommunen har köpt in. De borde ha gjort stickprov för att kolla våra rutiner. Det ingår i deras uppdrag. Sedan tycker jag också att förvaltningen borde ha sett något. Dessutom är lönebeskeden för otydliga. Allt det här måste vi ändra på, säger Anders Eskhult.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om