Åttor i Knivsta fick se teater mot droger
För tredje året i rad får åttondeklassarna i Knivsta kommun och deras föräldrar chansen att under en kväll se pjäsen Spritfesten som handlar om hur en föräldrafri fest kan gå till. I torsdags kväll var det Margaretaskolans och Alsikeskolans tur.
Ungdomar ur teatergruppen Pseudo spelar en scen på en föräldrafri fest i antidrogprojektet som drivs av Rotary.
Foto: Maria Lindblom
Programmet är bland annat baserat på forskningsresultat rörande ungdomars alkoholvanor.
Teatergruppen Pseudo som består av ungdomar rekryterade från estetiska gymnasieutbildningar, spelar upp ett antal scener kring en festkväll med problemfyllda situationer rörande alkohol. Efter föreställningen diskuterar regissören Andrea Larsdotter frågeställningar i pjäsen med publiken.
På första frågan om pjäsen som skildrade både utköp av sprit, vandalisering av ett hem och inslag av sexuellt våld, verkade realistisk så svarade de flesta i publiken ja.
- Ja, pjäsen var bättre än förväntat. Det enda som var lite överdrivet var att en stor platt-tv försvann utan att hon som bodde i huset märkte det förrän dagen efter, säger Klas Möller, August Wollter och Erik Fabreschi som går i Margaretaskolan.
Andrea Larsdotter har nappat på uppdraget eftersom hon tycker det känns viktigt att hjälpa till med de här frågorna.
- När jag var tonåring fanns det starkare opinion och information kring ämnet, än vad jag upplever att vi har idag. Däremot var informationen kanske lite tråkig, säger Andrea Larsdotter, projektledare, regissör och dramatiker.
Det mesta av materialet har hon hämtat från improvisationer med skådespelarna som är 15-20 år. Fakta har Andrea Larsdotter fått från personer som arbetar på exempelvis Mariapolikliniken i Stockholm. Även uppslag från dialogen med publiken påverkar hur föreställningen utformas. Föreställningen ändras löpande, vissa ord och handlingar byts ut och att det är just ungdomarna i rollerna gör att språket blir aktuellt och mer levande. Samtidigt identifierar sig ungdomarna som ser pjäsen mer med jämnåriga än med vuxna skådespelare.
- För oss vuxna är tanken att det ska kännas som om man kikar in i tonårsrummet och får ta del av det som normalt mörkas för oss föräldrar, säger Andrea Larsdotter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!