Avloppsfrågan oroar i Nor

En ny detaljplan har tagits fram för utbyggnaden i Nor. Men boende här är fortfarande oroliga över de kostnader en utbyggnad kan innebära.

Knivsta2014-04-13 20:07

– Vi tycker det är bra att matargatan till det nya området har flyttats jämfört med i den förra detaljplanen, men i övrigt är planen mycket luddigt utformad vad det gäller konsekvenser för oss som redan bor här. Avloppsfrågan är fortfarande ett stort frågetecken, säger Ulla Nestor, ordförande i Trångsjöns vägsamfällighet.

Boende i Nor har i snart två års tid protesterat mot delar av kommunens planer för de vackra skogspartierna kring sjön Valloxen och Noors slott.

För exakt ett år sedan gick Trångsjöns vägsamfällighet ut i en gemensam protest mot hur vägar och avlopp skulle lösas, men efter det har det varit tyst i frågan ända fram till nu.

– Vi har faktiskt inte hört något alls från kommunen sedan dess, säger Ulla Nestor.

Nu ska den nya detaljplanen för området öster om Olof Thunmans väg ut på samråd. Fram till 30 april finns möjlighet för alla närboende att lämna in synpunkter på förslaget som handlar om att tillåta en förtätning bland nuvarande bebyggelse samt cirka 40 småhus 280 meter öster om Olof Thunmans väg.

Närmast sjön planerar kommunen att öppna upp mark så att det går att placera en promenadväg där och vid Norsviken kan det bli en allmän badplats. Man vill också att Trafikverket anlägger en cykel- och gångväg utmed Ledingevägen fram till Forsbyvägen i Knivsta samt att det lämnas plats för en förskola och ett äldreboende i det nya området.

Men det som många är oroade över är hur kommunen ska lösa VA-frågorna. Att bli ansluten till det kommunala vatten- och avloppsnätet kan bli så dyrt att vissa i området inte har råd att bo kvar. Det finns också synpunkter på att det kommunala dricksvattnet som tas från Mälaren, har sämre kvalitet än det vatten som villaägarna i dag får från egna brunnar.

– I detaljplanen står inte exakt hur avloppsfrågan ska lösas, bara att det ska ske om några år. Det går inte att läsa om det blir tillåtet att ordna med egna godkända avlopp, eller om alla ändå måste ansluta sig och betala en anslutningsavgift till det kommunala avloppsnätet när det kommer på plats, säger Ulla Nestor.

Det som däremot står är att området benämns som ett omvandlingsområde för enskilda avloppsanläggningar och brunnar. Det är enligt kommunen ett område med otillfredsställande lokala VA-system som behöver åtgärdas antingen genom grupplösningar eller genom kommunalt vatten och avlopp.

Slutliga beslutet om planen tas troligtvis av kommunfullmäktige i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om