Avloppsvatten kan ledas till Lidingö

I framtiden kan Knivstabornas avloppsvatten komma att rinna ända bort till Lidingö. Bakgrunden är att kommunen på så sätt kan få loss värdefull mark och att biogas kan utvinnas ur avloppsslammet.

Knivsta2010-01-09 07:33
Knivsta kommun har skrivit en intresseanmälan till Käppalaförbundet om att skicka kommunens avloppsvatten till Käppalaverket. Avloppsvattnets väg skulle i så fall bli närmare tio mil lång, en lösning som är fullt tekniskt möjligt, enligt Roslagsvattens vd Mikael Medelberg.
- Vi är intresserade av en sådan lösning eftersom vi då kan få ledig mark i centrum. Men vi har inte bestämt oss än. Vi har också andra alternativ som kan vara fördelaktiga, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M).

Det är först om tio år som Knivsta kommer att behöva ett nytt reningsverk. Antagandet bygger på att kommunens invånarantal då har vuxit till 20 000 personer.
Politikerna har tre alternativ att välja mellan. Utöver att gå med i Käppalaförbundet eller att köpa förbundets tjänster så kan kommunens eget reningsverk byggas ut där det ligger i dag. Det vill säga vid Södra Stationsvägen, ganska nära centrum.
Det tredje alternativet är att få tag i mark på en annan plats i kommunen för att bygga ett helt nytt reningsverk.
- Vi börjar inte utredningen förr­än vi vet om Käppalaförbundet får tillstånd att bygga ut Käppalaverket. Just nu pågår en tillståndsprövning hos länsstyrelsen, säger Mikael Medelberg på Roslagsvatten AB som sköter de kommunala vatten- och avloppsnäten åt Knivsta kommun.

Om Käppalaförbundet får tillståndet är det enligt Mikael Medelberg en prisfråga om Knivsta, Österåker och Vaxholm kommuner väljer att koppla på sig på Käppalaverkets avloppstunnel eller inte.
- Tekniskt sett är det för Knivstas del inte komplicerat att ansluta sig till Käppalaverket. Sigtuna är redan med och har en egen ledning som Knivsta kan ansluta sig till, säger Mikael Medelberg.

Att lägga ner en ledning i marken fram till Sigtunas ledning skulle kosta 100-200 miljoner kronor. Sedan tillkommer en avgift från Käppalaverket eller om kommunen ska köpa en andel i Käppalaförbundet.
- Kostnaderna måste jämföras med att bygga ut reningsverket i Knivsta. Fördelarna med att transportera bort avloppsvattnet skulle vara att Knivsta får loss marken som reningsverket ligger på och att de får tillgång till ett modernt reningsverk som kan utvinna biogas ur avloppsvattnet, säger Mi­kael Medelberg.

Men vad händer om avloppsledningen börjar läcka?
- Vår tunnel som går från Sigtuna till Käppala är en sprängd tunnel nere i berget. Därför läcker den inte. Men om betongröret i Sigtuna skulle börja läcka så känner folk lukten och vi kommer ut och lagar läckan. Fast läckor på avloppsrör är väldigt ovanliga, säger Torsten Palmgren, teknisk chef på Käppalaförbundet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om