Avtal med polisen jobbas fram

Det har till och från varit oroligt i centrala Knivsta. Men nu hoppas kommunen och polisen på att komma tillrätta med problemet genom att sluta ett avtal.

Knivsta2009-11-05 22:32
Nyligen arrangerade boende vid Centralvägen ett möte med företrädare för kommunen och polisen.
Där framkom att det förekommer skadegörelse och busliv inte bara vid Centralvägen, utan även kring butiker och serveringar i centrala Knivsta.
- Mötet gick ut på att diskutera vad som kan göras för att komma åt problemet. För som vanligt är det ett begränsat antal tonåringar som av olika orsaker inte fungerar, sade Leif Nilsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden, efter mötet.

Knivstas kommunalråd Göran Nilsson (M), som också deltog i mötet, håller med om att kommunen måste försöka göra något åt situationen.
- Det har faktiskt varit en hel del polisanmälningar om exempelvis klotter och åverkan på bilar. Därför har vi stora förhoppningar om att snart få till ett avtal med polisen, säger Göran Nilsson.
Beslutet om det bindande avtalet kommer från högre ort och alla kommuner i landet ska få ett liknande avtal med sin närpolis.
- Rikspolischefen har tagit fram en handlingsplan tillsammans med organisationen Sveriges Kommuner och Landsting. Tanken är att göra det här med alla kommuner. Vi har även inlett samtal med företrädare för Uppsala, säger Michael Andersson, chef över närpolisen i Uppsala och Knivsta.

Det hela går ut på att först samla in information om hur det ser ut i respektive kommun. Därefter gör alla inblandade en gemensam lägesbild över lokala problem.
- I Håbo har man exempelvis arbetat med belysning och att röja vegetationen och har på så sätt kunnat stävja brottsligheten, säger Göran Nilsson.
Under samtalen om Knivsta har man förstås berört ungdomsproblematiken i centrum. Ett annat tema i samtalen är den överseende attityden till droger och alkohol hos många Knivstabor.

Många kommer att vara inblandade innan avtalet kan skrivas på. Samtal kommer att föras med skolföreträdare, fritidsgårdspersonal, näringslivet på orten, personal på socialförvaltningen med flera.
När de två parterna är överens om problembilden kommer olika aktörer att få arbetsuppgifter att utföra enligt kontraktet. Till slut ska arbetet följas upp och utvärderas gemensamt.Före jul hoppas man att avtalet ska vara klart.
- Det är bättre att vi tar tid på oss så att avtalet blir förankrat i organisationerna och inte blir liggande på skrivbordet, säger Michael Andersson.

Tidigare har det gjorts flera försök med att komma tillrätta med brottsligheten i länets kommuner. Varför skulle ni lyckas bättre den här gången?
- Vi kommer att få en gemensam bild att arbeta utifrån och vi får struktur på det brottsförebyggande arbetet med konkreta ansvarsområden. Sedan ska man veta att allt inte är brott. Ungdomar låter exempelvis högt då de är många tillsammans, men då kan man kanske hjälpas åt så att de hittar någonstans att vara där de inte stör. Tillsammans kan man alltid göra mer, säger Michael Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om