– Till viss del kan det vara befogat att röja sly, men det här är ju ett slagfält av fällda träd, säger bland andra Kerstin Edvardsson, Lars Kjellman och Anita Stackeryd.
De är tre av de närboende som tycker att det är dåligt av Knivstabostäder att avverka så många stora, friska tallar, utan att meddela de närboende först.
– Ordföranden i Hyresgästföreningen fick en lapp i brevlådan samma dag, så det fanns ingen tid att säga vad man tycker. Knivstabostäder åsidosätter vår rätt till boendeinflytande, säger Agneta Bergqvist, en annan av de närboende.
Hon tycker att området kring Gula villan och Valloxen ser skalat ut.
– Det var ombonat med skogsdungar runt den här platsen. Nu är det så glest att de som kommer att sitta här och grilla med mera under sommaren kommer att kunna se rakt in i kommunens flyktingboende Strandgården, säger hon.
De närboende är överens om att Knivstabostäder har tagit bort för många och för fina träd. Knivstabostäders tjänstemän anger att röta gör att träden måste avverkas, men varken Knivstabostäders styrelse eller kommunens övriga politiker verkar ha känt till avverkningen.
De boende får medhåll från bland andra Lennart Lundberg (Knivsta.nu) som sitter i kommunstyrelsen.
– Jag tycker att avverkningen är så stor att den förändrar områdets karaktär. Här borde de som beslutade om avverkningen haft lite känsla för vad folk tycker, säger Lennart Lundberg.
Han anser att beslut om större avverkningar ska tas i Knivstabostäders styrelse och att de i sin tur ska informera de närboende och exempelvis kommunstyrelsen i förväg.
Men i det här fallet har inte ens Knivstabostäders styrelseordförande blivit informerad om avverkningen, än mindre har myndigheten Skogsstyrelsen fått någon avverkningsanmälan.
– Jag tycker att det låter väldigt konstigt. Träden är ju det som ger identitet åt ett område och i samband med översiktsplanen diskuterade vi mycket hur vi ska kunna spara gröna lungor med träd i Knivsta, säger Ingemar Hansson (C), ordförande i Knivstabostäder.
Han försäkrar att det kommunala bostadsbolagets styrelse inte ser ekonomi i skogsbruket runt bostadsområdena, utan att skogen ska skötas utifrån vad som är bäst för de boende.
Tyvärr är Knivsta inte den enda kommunen där politiker tycker en sak om avverkningar, medan något annat sker i praktiken. Det säger Matts Rolander, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.
– Det är viktigt att kommunerna är tydliga med vad man vill med sin skog så att även de som sköter skogsbruket i de kommunala bolagen vet vad som gäller. Vill man maximera vinsten eller vill man undanta vissa marker? Det går att skriva in i direktiven, säger Matts Rolander.