Barn flyttas från förskolan

Flera familjer väljer att flytta sina barn från en förskola i Knivsta eftersom de är kritiska mot hur tillsynen fungerar på flera avdelningar. En tvååring gjorde sig illa så många gånger att föräldrarna inte längre vågar ha henne kvar.

Knivsta2012-07-04 13:11

– Det känns inte säkert längre att ha henne där, säger mamman.
Hon fick en dag ett samtal från förskolan där de meddelade att hennes dotter hade gjort sig illa.
– De sa att det var bra nu och att jag bara behövde komma om jag ville. Men jag åkte från jobbet och när jag kom fram låg min dotter och sov i en vagn. Ingen kunde berätta exakt hur olyckan gått till, men att de trodde att hon hade halkat på en bänk som flera barn gjort sig illa på tidigare, säger mamman som fick en chock när hon såg sin dotter.

Barnets ansikte var uppsvullet och hon hade blåtiror runt båda ögonen. Mamman säger att hon frågade vad de gjort för att till exempel dämpa svullnaden, men inga åtgärder hade vidtagits.
– Jag blev så arg när de inte hade tänkt på att kolla om hon hade fått inre blödningar och att de låtit henne somna i stället för att hålla henne under uppsikt ifall hon hade fått en hjärnskakning, säger hon.

Enligt föräldrarna såg ingen till barnet efter olyckan, vilket också framgår av en tillbudsrapport som de fick efter flera månader och mycket tjat.
Föräldrarna, som har anmält förskolan till Skolinspektionen, säger att säkerhetstänkandet och kunskapen om vanliga åkommor som näsblod och hjärnskakning verkar vara dålig.
– Problemet är nog inte personalbrist, eftersom andra avdelningar fungerar.
Fem familjer har hållit sina barn hemma eller ska flytta sina barn från förskolan. Förutom anmälan till Skolinspektionen har ärenden anmälts till kommunen och till polisen.

En annan flicka fastnade på en vass pinne som hon fick rakt upp i underlivet, genom vinteroverall och jeans, då hon klättrade i ett träd.
– Först två månader efter olyckan tog de bort den livsfarliga pinnen från gården, säger föräldern.
Hon menar att förskolans agerande har fått ödesdigra konsekvenser för flera av förskolans familjer.
– Flera av oss har inte kunnat arbeta under långa perioder eftersom vi inte har kunnat lita på att de tar hand om våra barn, säger hon.

De anmälande familjerna anser att det även finns bra personal på förskolan, men att det saknas en bra ledning. När de har gått ett steg längre upp bland kommunens tjänstemän har de hela tiden hänvisats ner till att prata med förskolans chef igen.
Chefen för den utpekade förskolan, svarar att kommunen tar klagomålen på allvar.
– Vi har nu begärt en tillsyn av vår verksamhet. Vi kommer också att titta på om några utbildningsinsatser behövs, säger hon.
Samtidigt hävdar chefen att de flesta föräldrarna är nöjda.
– Vi genomförde nyligen en enkät där svarsfrekvensen var hög. De flesta verkar känna att det är tryggt att lämna sina barn här, säger förskolechefen.

Varför har barn skadats så ofta?
– I vintras var det isigt på gården och vi har den personaltäthet som vi har i Knivsta. Men även om personaltätheten skulle vara hög så händer olyckor bland små barn i alla fall, det är inte vanligare hos oss, säger förskolechefen som hävdar att barnet som ramlat hade tillsyn hela tiden efter olyckan.
Men att personalen lät barnet sova, efter en skada på huvudet, har förskolechefen ingen förklaring till.
– Kanske det behövs mer utbildning i just dessa frågor, säger hon.

FAKTA

Få anmälningar om förskolor
Under 2011 anmäldes ingen förskola i Uppsala läns kommuner till Skolinspektionen.
Hittills under 2012 har tre anmälningar gjorts, två av dem är under utredning, en är avskriven med hänvisning till att brister i första hand ska anmälas till och åtgärdas av huvudmannen.
Enligt Jenny Rangstad Ekenbark, jurist på Skolinspektionen, kan en förklaring till att så få anmälningar kommer till dem om förskolor vara att kommunerna har tillsynen över förskolorna, och Skolinspektionen i sin tur tillsyn över kommunerna.
Förskolebarns arbetsmiljö omfattas inte av arbetsmiljölagen. I nya skollagen har huvudmannen det ansvaret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om