Barnrika Knivsta utan barnläkare

- Det är inte konstigt att akuten i Uppsala blir överbelastad då alla kringboende hänvisas dit, säger Johan Wickman, småbarnspappa som häromdagen satt på barnakuten i åtta timmar med familjens baby.

Annika Wåhlin och Johan Wickman, här med sonen Edvin, tycker att det borde finnas en barnläkare i Knivsta.

Annika Wåhlin och Johan Wickman, här med sonen Edvin, tycker att det borde finnas en barnläkare i Knivsta.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2009-04-16 06:01
Sonen Edvin hade varit förkyld ett tag och gav ifrån sig pipljud då han andades. Johan Wickman och Annika Wåhlin försökte då att ringa sjukvårdsupplysningen, men lyckades inte komma fram på telefonen eftersom linjen var överbelastad.
När de senare kom fram fick de beskedet att Knivstas barnläkare finns i Gottsunda, men att hon var ledig.
- Det visade sig att den barnläkaren har hela Knivsta, Eriksberg, Sävja och Gottsunda som sitt område. Dessutom fick vi veta att hon måste arbeta jour ibland som gör att hon inte kan vara heltid på jobbet som barnläkare i Gottsunda, säger Johan Wickman.

Han är mycket upprörd över hur barnläkarorganisationen fungerar.
- Vi åkte in till akuten som var överbelastad. Vi fick vid läkarbesöket rådet att istället för att boka en återbesökstid någon annanstans så skulle vi belasta akuten igen om han inte blev bättre. Jag tycker det känns pinsamt att det fungerar så här ineffektivt, säger Johan Wickman.
Sonen är nu bättre och föräldrarna känner sig lättade, men de tycker att det skulle finnas en barnläkare i Knivsta som är en mycket barntät kommun. I bostadsområdet Alsike är medelåldern exempelvis bara 21,4 år.

Redan för ett och ett halvt år sedan skrev före detta Knivstabon Kjell Andersson (S) en motion om att en barnläkare skulle anställas i Knivsta. Och motionen besvarades positivt av majoriteten i hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Men någon barnläkare blev det ändå inte i Knivsta.
Vårdcentralen i Knivsta har inte ansvaret för att anställa en barnläkare, utan den organisationen sköts från barnsjukhuset på Akademiska sjukhuset. Primärvården har bara rätt att anställa läkare i allmänmedicin, inte barnspecialister.
Dessutom har det förekommit rykten om att det ska startas en privat barnspecialistmottagning i Knivsta.
- Jag bor inte i Knivsta längre, men jag är besviken över att majoriteten höll med, men inte har åstadkommit något. Jag ska ta upp frågan igen vid nästa landstingsfullmäktige när vi även ska se över resurserna för barnhälsovården, säger Kjell Andersson.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Ismail Kamil (FP) svarar att han på torsdagen har tänkt ta upp frågan för behandling.
- Förra gången sa vi att Akademiska sjukhuset fick ett år på sig att se till att behovet av barnläkare täcktes i Knivsta och om det inte skulle lyckas så skulle vi köpa upp tjänsten från en privat aktör.
-Jag ska undersöka om behovet är tillgodosett. Om Akademiska sjukhuset inte har tillräckliga resurser så sluter vi ett avtal med en privat barnläkare, säger Ismail Kamil.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om