Bättre vård för dementa, hoppas kommunen
Knivsta kommun arbetar med att ta fram en plan för bättre vård och stöd till personer med demenssjukdom och deras anhöriga. Monica Jonsson, verksamhetschef för äldre- och handikappomsorgen, säger att demensvården inte enbart ska vara fokuserad på äldrevård utan även på stöd till anhöriga.
Estelle Karlsson (M) är ordförande socialnämnden. Så fort demensplanen är klar kommer nämnden att ta ställning till den.
- Tidigare har vården av dementa fallit under vård och omsorg. Med den nya planen får vi en mer direkt vård, säger hon.
Monica Jonsson hoppas att det ska finnas en ökad kunskap och bra samverkan mellan hemtjänst, dagverksamhet och särskilt boende när det gäller demensfrågan.
Med demensplanen vill Knivsta kommun förbereda sig på antalet demenssjuka som man tror kommer att öka i framtiden. Knivsta är inte den enda kommunen som arbetar med frågan. Även landstingen ser över de framtida kraven för vården av demenssjuka.
"Förbättrat anhörigstöd"
Korrekt medicinsk diagnos och behandling, information till den sjuke och anhöriga är enligt Knivsta kommun viktiga ingredienser i vården av demenssjuka. En annan viktig förutsättning för en bra vård är att det finns anpassade boenden för dementa när sjukdomen är långt framskriden.
I planens delmål står att demensplanen ska vara utgångspunkt för kvalitetsutveckling.
Man vill även att det ska ge en tydlig bild när det gäller medicinska frågor, rehabilitering och omvårdnad. Det ska även bli tydligt hur stödet till närstående ska utformas.
- Demensplanen handlar mycket om ett förbättrat anhörigstöd. Ofta är anhöriga involverade långt innan kommunen kopplas in, säger Monica Jonsson.
Socialstyrelsen håller på att ta fram riktlinjer för demensvården. Dessa riktlinjer kommer Knivsta kommun att följa, säger Monica Jonsson.
Utvärdering 2010I maj 2009 ska arbetsgruppen presentera förslaget till demensplan. Därefter ska möten med personal och referensgrupper ske. I referensgrupperna ingår intresseorganisationer och Socialstyrelsen. I januari 2010 ska en utvärdering av planen ske.
Hur tror du framtidens demensvård kommer att skilja
sig från dagens?- Det kommer framför allt att finnas en bredare kunskap om sjukdomen bland personalen och bredare samarbete i vården av demenssjuka, säger Monica Jonsson,
b>i>Fotnot: Själva demensplanen omfattar inte uppföljning eller ansvar för att planen verkställs.
DEMENS
Demens orsakas av sjukdomar som drabbar hjärnan och försämrar intellektet, minne och personlighet. Den har ofta ett långdraget, fortskridande förlopp. Cirka sju procent av Sveriges befolkning över 65 år och 20 procent över 80 år är svårt demenssjuka.
Demens orsakas av sjukdomar som drabbar hjärnan och försämrar intellektet, minne och personlighet. Den har ofta ett långdraget, fortskridande förlopp. Cirka sju procent av Sveriges befolkning över 65 år och 20 procent över 80 år är svårt demenssjuka.
AL
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!