Belysninsgplan för trygghet och trivsel
Gatubelysningen i Knivsta är en het fråga just nu. Samtidigt pågår ett byte av all gatubelysning i kommunen. Arbetet beräknas ta två till tre år.
Ett tag fungerade exempelvis bara ett fåtal gatlyktor på sträckorna Särstavägen-Södervägen och Forsbyvägen-Södervägen. Att ett övergångsställe var mörklagt och att det rör sig många barn och ungdomar i området kring Thunmanskolan, Hälsohuset och kiosken tyckte den Knivstabo som klagade inte var bra.
Under senaste kommunfullmäktigemötet behandlades i frågan även en motion från Folkpartiet. Folkpartisterna hade föreslagit att vackrare, mer genomtänkt och funktionell belysning sätts upp i kommunen.
- Rent allmänt präglas samhället nu av belysningsprinciper som tycks slumpmässiga, tycker bland andra Terry Carlbom (FP).
Ny belysning skulle exempelvis kunna förebygga klotter och skadegörelse samt göra övergångsställena säkrare, enligt förslagsställarna. Därför föreslår de att kommunen tar fram en belysningsplan som kan bidra till ett tryggare och trivsammare Knivsta.
Men kommunfullmäktige valde att inte beställa någon belysningsplan just nu, utan att ta det efter hand.
- Att ta fram en övergripande belysningsplan är för omfattande. Då kommer vi inte ha råd att fortsätta att byta ut de armaturer som vi just nu byter ut områdesvis, säger Anders Eskhult (C).
Terry Carlbom (FP) höll med honom och tyckte att de som byter ut armaturen kan kartlägga belysningen samtidigt. Beslutet blev därför att beakta motionen i det fortsatta arbetet med belysningen i kommunen.
- Syftet med det byte som just nu pågår är att få till mer energisnål belysning samtidigt som man ser över vad som behöver göras och lagas med de cirka 1200 armaturer som finns i kommunen. Att gå igenom all belysningen kommer att ta två till tre år, säger Knivsta kommuns tekniska chef Tyra Wikström till UNT.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!