Den bedömningen gör två jurister från Sveriges kommuner och landsting (SKL) som på uppdrag av Knivsta kommunfullmäktige har utrett kommunhusfrågan.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) säger att de formella felen skulle kunna åtgärdas genom att det rätta organet, kommunfullmäktige, nu
i efterhand får fatta beslut
i frågan.
– Å andra sidan säger juristerna att kommunstyrelsens beslut ändå står fast om vi skulle göra så, säger han.
Det var 2006 som kommunstyrelsen för första gången gav kommunens tjänstemän i uppdrag att ta in anbud på ett nytt kommunkontor. Våren 2007 fattade kommunstyrelsen beslutet om att hyra lokaler istället för att bygga ett eget kommunhus och ett år därefter beslutade samma styrelse att skicka ut beskedet, det så kallade tilldelningsbeslutet, till anbudsgivarna. Tilldelningsbeslutet handlade om att kommunen hade slutit ett avtal med NCC om att de ska bygga ett kommunhus som kommunen ska hyra av byggbolaget. Om kommunen väljer att hyra huset under 10-15 år blir kostnaden totalt cirka 100 miljoner kronor. Huset går också att köpa loss tidigare.
Det oppositionen i Knivsta främst har protesterat emot är att ett så stort ärende aldrig har varit uppe för beslut i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.
Enligt juristernas utredning har frågan om ett nytt kommunhus behandlats
i kommunfullmäktige vid några tillfällen utan att fullmäktige har fattat några formella beslut.
Å ena sidan har kommunstyrelsen i Knivsta enligt reglementet ansvar för att köpa och hyra fastigheter för kommunens räkning. Å andra sidan gör storleken på affären att ärendet ändå hör till kommunfullmäktiges uppgifter, enligt juristernas skrivelse.
Utredarna skriver att alla beslut utan själva upphandlingsbeslutet hade kunnat överklagas eftersom besluten inte fattades av kommunens högsta beslutande organ.
”Besluten har inte överklagats vad vi känner till och har därför numera vunnit laga kraft och härigenom är de giltiga”, skriver jurist Staffan Wikell om den del av överklagan som gäller hur beslutet har gått till.
Vad det gäller avtalet med NCC så bedömer utredarna att det finns risk för att upphandlingen av hyreskontraktet med byggbolaget inte har gått rätt till vad det gäller exempelvis annonseringen.
– Men ingen kan begära överprövning av (överklaga) upphandlingen eftersom tiden har gått ut. Sådana överprövningar ska göras tio dygn efter tilldelningsbeslutet. För omprövning av det kommunala beslutet gäller tre veckor från att protokollet från mötet är justerat och det var ju länge sedan som de här besluten fattades, säger Magnus Ljung, jurist på SKL.
Göran Nilsson kommenterar utredningen så här:
– Vissa saker måste vi ta till oss. Samtidigt vill jag poängtera att vi i enighet tyckte att ärendena inte skulle upp till kommunfullmäktige. Alla där kände till kommunhusbesluten eftersom kommunfullmäktige exempelvis har beslutat om inventarier till det nya kommunhuset, säger Göran Nilsson.