Det handlar om mark intill den nya fotbollsplanen vid Brunnbyvägen. Här har kommunen valt att börja anlägga en fotbollsplan till eftersom bristen på fotbollsplaner är mycket stor.
Men flera personer anser att placeringen av den andra planen var ogenomtänkt.
Bland andra Ulf Swenson, forskare vid Naturhistoriska riksmuseet och Knivstabo, anser att kommunens ledande politiker inte har tagit hänsyn till fakta som de fått om den skyddsvärda naturen i området.
– Jag undrar hur Knivsta kommun kan försvara en sådan exploatering samtidigt som man visar upp sig som en grön kommun? Man väljer att avverka 30–40 meter in i en nyckelbiotop, istället för att lämna en skyddszon som vi hade pratat om, säger Ulf Swenson som poängterar att han inte är emot fler fotbollsplaner.
Men han anser att den senaste fotbollsplanen har placerats fel. Bland annat har Karin Martinsson, botanist och intendent vid Bergianska trädgården, hittat en för inlandet ovanlig rödlistad svamp, precis intill det avverkade området. Exakt vad som fanns i den avverkade skogen kommer man aldrig få reda på, eftersom ingen riktig inventering gjordes där före avverkningen.
Ulf Swenson anser också att beslutet om att hugga ner skogen har fattats på ett odemokratiskt sätt. Avverkningen skedde nämligen innan bygg- och miljönämnden hann fatta beslut om bygglov. Nämndens ledamöter tyckte att underlaget för beslutet behövde kompletteras och beslutade om en återremiss, men då hade redan Alsikebolaget avverkat skogen.
Sara Antell (MP), ledamot av bygg- och miljönämnden, säger att nämnden först efter mötet fick reda på att skogsområdet var borta.
– Det är en bakvänd ordning och något vi inte kan acceptera. Planen hade kunnat vridas lite så hade man kunnat undvika detta. Nu ställs vi istället inför fullbordat faktum och att inte ge bygglov skulle inte vara särskilt konstruktivt. Frågan är hur långt nämnden kan driva kraven på kompensationsåtgärder i efterhand, säger hon.
Kommunstyrelsens ordförande Klas Bergström (M) svarar att han har lyssnat på synpunkterna.
– Vi tar hänsyn till olika fakta och väger dem mot varandra innan vi fattar beslut i kommunstyrelsen om vad som ska prioriteras. Men sedan kanske alla inte är nöjda med alla beslut, säger Klas Bergström.
Han anser att placeringsbeslutet egentligen delegerades till fritidsförvaltningen som bland annat hade att ta hänsyn till cykelklubbens BMX-bana i skogen intill. Man ville inte heller på grund av trafikfara för fotbollsspelarna placera den nya fotbollsplanen på andra sidan vägen.
– Kommunen och Alsikebolaget var ute med Skogsstyrelsen på platsen. Därefter bestämdes att det skulle göras en begränsad avverkning i kanten av nyckelbiotopen, säger Klas Bergström.
Men Ulf Swenson är inte nöjd med svaret och påpekar att det i fritidsnämndens beslut tvärtom stod att nyckelbiotopen inte får påverkas av de nya fotbollsytorna.
– Det kan inte kallas god demokratisk ordning att avverkning skett innan det fanns tillstånd och konsensus i frågan. Dessutom är det mycket obehagligt att man gör intrång i skyddsvärda miljöer. Var slutar en sådan politik? säger han.