– Det är ett företag som vill exploatera på Skoklostersidan som föreslår en färja i höjd med Västersjö på vår sida om vattnet. Knivsta kommun ställer sig positiv till förslaget, säger kommunalrådet Göran Nilsson (M).
Håbo kommun är den av de båda kommunerna som har mest att vinna på att infrastrukturen i området utvecklas. Den främsta tanken med färjan är att Skokloster och området däromkring ska bli mer attraktivt att bo och bygga i om det blir lättare att arbetspendla till Uppsala.
Knivsta kommuns vinst av en färjeförbindelse är inte lika stor, men genom att infrastrukturen förbättras kan områdena på båda sidor om Skofjärden kanske leva upp. Knivsta-, Uppsalaborna med flera får också mycket närmare till det stora turistmålet Skokloster slott.
– Vi i Knivsta kommun har inte varit så inblandade i planerna utan har mest per automatik gett ett positivt yttrande till förslaget eftersom vi alltid tycker det är bra när någon försöker utveckla infrastrukturen, säger Göran Nilsson.
Hans första tanke var att en färja kanske inte är en idé som är så lätt att genomföra.
– Men när vi sedan fick se en jämförelse med hur en färja knyter ihop Ekerö i Stockholms län med södra länsdelarna där så ser det faktiskt ut som en färja kanske skulle kunna fungera även här, säger Göran Nilsson.
I Knivsta kommuns prioritering inför en ny länstransportplan nämns färjan eftersom kommunen ser att väg 1040 vid Ekhamn och Västersjö måste byggas om för att klara mer biltrafik om färjan får klartecken. Även på Knivsta kommuns sida om Mälaren finns planer på att bygga. Nyligen gav kommunen positivt förhandsbesked för att bygga upp till 300 bostäder i området.
Här föreslås också, som UNT tidigare rapporterat, en experimentell park för energi, mat och miljö. Parken väntas locka forskare från hela världen, turister och skolbesök till Ekhamn.
Bland flera andra trafikåtgärder som Knivsta kommuns företrädare vill se i den nya länstransportplanen finns förbättrad kapacitet på Ostkustbanan, en cykelväg längs väg 255 mellan Knivsta och Uppsala, en ombyggnad av E 4-avfarten till Knivsta, trafiksäkerhetsåtgärder längs väg 77 vid Spakbacken och en översyn av vägar och nya cykelvägar i Lagga.
– Från Stockholmshållet är avfarten från E 4 så kort att det ibland uppstår kö ut på motorvägen, vilket är trafikfarligt. Dessutom hoppas vi att statliga investeringspengar ska satsas på en bredare tunnel under E 4 så att vi får plats med gång- och cykeltrafik bort mot Valloxen och Brunnbybadet, säger Göran Nilsson.
Bilfärja föreslås till Knivsta
En bilfärja föreslås mellan Skokloster i Håbo kommun och Västersjö i Knivsta kommun. Om färjan blir verklighet skulle den halvera restiden för bilister mellan Skokloster och Uppsala.
Skoklosters slott Taket på Skoklosters slott renoveras med liknande verkty och metoder som användes när det byggdes på 1600-talet.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!