– Enskilt vilt kommer att bli drabbat vid viltolyckor, men de flesta jägare forsätter nog att spåra, säger Johan Månsson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen.
Det var förra veckan som Uppsaladistriktet av Jägarnas riksförbund gick ut med att de rekommenderar sina medlemmar att sluta hjälpa polisen att ta hand om trafikskadat vilt i områden med varg.
– Det gäller exempelvis på vägar i Rialareviret, men också i områden där man nyligen fått in flera vargobservationer, säger Inge Gustavsson, ordförande för Uppsaladistriktet.
– Samtidigt vill jag säga att det bara är en uppmaning och vi skulle aldrig neka att hjälpa ett skadat djur om det inte vore för att våra hundar riskerar livet och för att de styrande politikerna inte lyssnar på oss.
Bakgrunden till ställningstagandet är att detta förbunds Uppsaladistrikt (ett annat förbund än Svenska jägareförbundet) vill ha en nollvision av varg i Uppland. De anser att rovdjursutredningen inte har tagit hänsyn till ekonomiska och kulturella konsekvenser för folk som bor på landsbygden.
– Vi har 30 000 medlemmar i hela landet, men det är inte hela vårt förbund som ställer sig bakom det här, utan det är främst 11 distrikt i det mellansvenska bältet, vi som har mest vargar i Sverige, säger Inge Gustavsson.
Han menar att vargar ser okopplade hundar som en annan varg som inkräktar i reviret och att faran är större för hunden om det finns exempelvis en död eller skadad älg i närheten, ett byte som vargen vill ha för sig själv.
Johan Månsson, bekräftar att okopplade hundar lever farligt om de möter en varg, men han anser att risken vid viltolyckor ändå är liten.
– Hunden är oftast bara lös i slutskedet av spårningen, säger Johan Månsson.
Han anser att vanlig lösjakt med hund är ett större problem i områden med varg.
– Samtidigt tror jag att de flesta jägare är väldigt måna om viltet och fortsätter att hjälpa polisen, säger Johan Månsson.
Det som kan hända är att exempelvis ett rådjur som bryter ett ben kan bli liggande i skogen och lida ihjäl, i stället för att bli ihjälskjutet.
På polisen har man ännu inte märkt av bojkotten eller har någon strategi för att möta den.
– Vi har en lista med jägare som har jakträtten utefter olika vägsträckor. Vi ringer dem när det inträffat en viltolycka. Får vi inget svar ringer vi till den som har jakträtten intill, säger polispresstalesman Lisa Sannervik.
Hon håller med om att polisen kommer få problem om jakträttsinnehavare intill varandra vägrar att hjälpa till.
– Men om problemet uppkommer får vi se till att hitta en lösning då, säger hon.
Bojkott av viltspårning inledd
I förra veckan uppmanade Uppsaladistriktet av Jägarnas riksförbund till bojkott av spårning av trafikskadat vilt. Polisen hade efter ett par dagar inte märkt av några problem.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!