Bokfest i skolan

Barnen i klass 3 på Segersta­skolan älskar böcker. Dessutom tycker de om att stå inför ­klassen och berätta. En gång i månaden har de fest med nästan en hel dags redovisning av böcker de läst. Men på skolan finns inget bibliotek, något som står högt på önskelistan.

Erik Bashore visar de fina möss han gjort efter att ha läst Sagan om Despereaux.

Erik Bashore visar de fina möss han gjort efter att ha läst Sagan om Despereaux.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2009-04-30 08:00
Det är helt knäpptyst i klassrummet fastän 28 barn, flera föräldrar och två lärare sitter här. Bokfyndet, som dagen kallas, är något som barnen ser fram emot varje månad och alla verkar förväntansfulla på att få höra vad kompisarna har att berätta och visa den här månaden och vad det blir för hembakt fika.

Tioåringarna klarar redan att på ett proffsigt sätt redovisa för sina kompisar vad de har läst. Här ställs också avancerade följdfrågor om vilken genre boken tillhör, vem som har gjort illustrationerna och så vidare. Men den klart vanligaste följdfrågan är: "Hur många ­poäng ger du boken?"
@3a Text ui:Läraren Sofi Lahyani menar att all bildning indirekt sker genom litteratur. Även flera andra lärare på skolan använder mycket skönlitteratur i sin undervisning och här firades världsbokdagen speciellt i förra veckan. Då kom bland andra riksdagskvinnan och författaren Cecilia Wikström (FP) hit för att tala med barnen om yttrandefrihet.
- De som är goda läsare är nästan alltid goda skribenter och har ofta också mycket lättare att uttrycka sig i tal. Genom litteraturen lär sig barnen exempelvis även att förstå andra människor och andra kulturer, säger Sofi Lahyani.

Inför varje månads bokfest väljer barnen bok fritt för att läsglädjen ska finnas kvar och varje gång ska de också visualisera vad de har läst. Den här dagen visas bland annat ett hemmagjort Memory med bilder av personer och djur i en bok och möss i lera. De sistnämnda har eleven Erik Bashore skapat efter att ha läst Sagan om Despereaux, en bok som han ger tio poäng av tio möjliga.
- Jag tyckte att den var spännande och hade lagom mycket text, säger Erik Bashore och rekommenderar boken till kompisarna.
Men för att den här undervisningen ska fungera så krävs stöd från föräldrarna. Barnen måste exempelvis få hjälp med skjuts till biblioteket eller hjälp att välja bok.

Var tredje månad bakar varje barn hemma och illustrationerna görs också hemma.
- Man ser att alla barn kan lära sig massor, oavsett vilken bakgrund de har, bara det finns stöd hem­ifrån. Men om vi hade haft ett bibliotek på skolan hade det blivit på mer lika villkor eftersom inte alla föräldrar går till biblioteket med sina barn eller har många böcker hemma, säger Sofi Lahyani.
Alla barn gillar ju inte att stå och prata inför folk, men det ser hon inte som något stort problem bland så unga elever.
- Sakerna de gör till redovisningen ger dem en extra puff, de får något att hänga upp berättelsen på. Dessutom är det naturligt för dem att höras och att and­ra lyssnar om man börjar så här ­tidigt.

Barnen uppmuntras också som åhörare om de ger beröm, ger konstruktiv kritik och ställer adekvata frågor.
- Det enda som saknas nu är ett eget bibliotek på skolan. Vet du att endast 52 procent av landets skolor har ett eget bibliotek. Det borde vara fler, säger Sofi Lahyani.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om