Bostadsinbrotten ökar i Knivsta

Bostadsinbrotten i villor och radhus har ökat kraftigt i Knivsta kommun. Gamla Alsike är ett område som drabbats.Hans Wallin, närpolis och brottsförebyggare, säger att bostadsinbrotten har ökat i hela länet och att det ofta är organiserade grupper som ligger bakom inbrotten.

Knivsta2014-02-18 15:53
Polisens statistik sträcker sig årsvis från november till november. Perioden 2007/ 2008 gjordes 24 anmälningar om inbrott i villor och lägenheter i Knivsta. I statistiken ingår även försök till inbrott.
Ett år senare, det vill säga 2008/2009 låg motsvarande siffra på 42 inbrott.
-Överhuvudtaget har bostadsinbrotten ökat i länet, men det gäller inte områden med så kallad grannsamverkan. I den nationella undersökning man gjort visar det sig att inbrotten i snitt mindskat med 26 procent i områden med grannsamverkan, säger Hans Wallin.
Han säger att det under senare år skett en förändring i inbrottens tillvägagångssätt.
-Tidigare när vi tog tjuvar så blev det ofta lugnt ett tag. Men så är det inte längre. I dag är man mycket mer organiserade. Det är inte ovanligt att fem till tio personer går in i ett område och bryter sig in i flera hus samtidigt. Idag sker inbrotten ofta dagtid och i regel är man ute efter en typ av värdesaker, till exempel smycken. Som polis blir man ibland förvånad när tjuvarna bara tar vissa saker.

"Problemet är bevisningen"
Hans Wallin berättar att Sveriges öppna gränser gör att utländska grupper lättare tar sig in i landet. Men bakom inbrotten ligger även svenska gärningsmän.
Ett av de mest drabbade områdena i Knivsta är gamla Alsike. Där har ett tiotal anmälda bostadsinbrott skett det senaste året. Vid ett tillfälle gick gärningsmännen in i flera hus samtidigt. I centrala Knivsta har flera inbrott skett i Gredelby.
Utifrån tillvägagångssättet vet polisen i regel vem som ligger bakom inbrotten. Men ofta blir det problem att binda personerna till brottet.
-Ofta vet vi var vi ska leta. Folk har kanske sett en för oss känd bil i området. Problemet är bevisningen. Om folk märkte sina värdesaker med den märkutrustning de kan låna på polisstationen vore det mycket lättare för oss. Vi kan hitta värdesaker hos misstänkta, som vi vet att de inte har råd med. Men finns det ingen märkning eller annan bevisning så kan vi inget göra mycket, säger han.

Belysningen viktig
Bostadsinbrotten är i regel ingen slump. Ofta har gärningsmännen rekognoserat i området innan. Även om många bostadsinbrott sker dagtid så påpekar Hans Wallin hur viktigt det är att ha bra belysning.
-Bra utomhusbelysning med rörelsedetektorer är en bra åtgärd. Vid inbrott nattetid är det i regel hus med dålig belysning som drabbas. Jag talade med en kvinna som upptäckte att hon haft inbrott när hon kom hem. Hennes hus var svart medan omkringliggande hus var upplysta, säger han.

Montera plåt
Hans Wallin tycker inte att larm är det första husägaren bör tänka på.
-Det finns billigare och effektivare åtgärder att börja med. En del altandörrar har jättebra lås, men vad hjälper det om dörren är så värdelös att man kan sparka in den. Men den här typen av dörrar, som går att dela på, går lätt att förstärka genom att montera en passande plåt. Det är en billig och förhållandevis effektiv åtgärd att hålla tjuven ute, säger hans Wallin.
Hans Wallins tips

Starta en grannsamverkangrupp, ett närverk av boende som rapporterar om de ser något misstänkt

Godkända lås på nedervåningen

Se till att brevlådan töms regelbundet

Klipp gräsmatten regelbundet

Lämna inte värdesaker synliga i rummen

Bra utomhusbelysning

Inomhusbelysning som med timer tänds oregelbundet

Märk värdesaker med polisens märkutrustning som lånas gratis
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om