Budkavle för hagmarken

Något av det mest svenska, våra kohagar med enbuskar och nyponsnår, är i fara.- Det får var nog med ändrade förutsättningar från EU nu, säger en grupp som samlades på Åsbergby gård utanför Knivsta under tisdagen.

Foto: Pelle Johansson

Knivsta2009-02-24 20:24
EU har ändrat reglerna så att lantbrukarna måste röja bort buskar och träd från sina hagar för att få kalla dem hagmark. Och gör man inte så kommer inga hag­bidrag från EU.
För att försöka rädda det svenska landskapet skickar LRF just nu runt en budkavle genom landet.
I budkavlen uppmanas jordbruksminister Eskil Erlandsson att bevara de svenska hagarna.
- Vi är rädda att flera lantbrukare ska tröttna på att hålla marker öppna eller att man i stället skövlar allt i hagarna för att slippa byråkratin och krånglet, säger bland andra Olle Linder, lantbrukare på Åsbergby gård.

De nya reglerna säger att gårdsägarna och länsstyrelsen måste inventera alla träd och buskar i hagarna och mäta vilka dungar som är för stora.
Därefter ska man göra en karta över dungarna i hagarna.
En regel innebär att det inte får vara mer än 60 träd på en hektar, men hur man ska räkna dungar etcetera är mycket oklart, enligt LRF:s företrädare.
- Ska vi vara självkritiska så har Sverige varit för dåligt på att förklara hur svensk hagmark ser ut och vilken stor biologisk mångfald vi har där, säger Mona Nordberg, regionchef för LRF Mälardalen.

Sveriges miljösättningssystem som har funnits i 15 år håller i dag håller 300 000-400 000 hektar öppna. En sjättedel av den marken hotas nu enligt LRF.
- Om vi inte hade haft det här systemet där bönder, forskare och administratörer jobbar ihop så skulle vi bara ha cirka 50 000 hektar hagmark i dag. Jag blir heligt f-bannad på att man tar det som vi dessutom har satsat skattepengar på, säger Urban Emanuelsson, professor vid Centrum för biologisk mångfald på SLU.
Hans teori om varför EU nu lägger de här reglerna på hela Europa, utom Spanien och Ungern som fått undantag, är att man vill stävja korruption och fusk.
- Det är bra att fuskare straffas, men konsekvenserna av det här stelbenta resonemanget blir att hundraåriga ekar, björkhagar, enebuskar med mera försvinner, säger Urban Emanuelsson med flera.

Varför är då hagar med träd och buskar bättre än hagar utan? - Träd kan tjäna som skydd mot sol och oväder, träden och buskarna ger foder åt får och getter, träden hindrar uttorkning och markförstöring, den biologiska mångfalden av småfåglar, örter och kryp är också unik samtidigt som landskapsbilden förstås blir en helt annan med skövlade hagar, säger bland andra Olle Linder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om