– Jag kan bekräfta att vi är intresserade av Sågenområdet, men eftersom kommunens köp av marken med mera inte är klart än så kan vi i dagsläget inte säga om det blir en Willysbutik där eller inte, säger Ingmar Kroon.
Samtidigt kommer kritik mot affären. En Knivstabo som är emot köpeavtalet är Paul Ciszuk, tidigare ledamot för Miljöpartiet i kommunfullmäktige. Han menar att området bara ska köpas för det värde som det kan ha som parkmark, inte för 35 miljoner kronor som det ryktas att marken kommer att kosta nu.
– Eftersom grundförhållandena är osäkra och området är bullerstört så är den gamla planen orealistisk. Det man kan göra där är på sin höjd att bygga en butik, resten av marken borde avsättas till en park, säger han.
En annan Knivstabo, aktiv i föreningslivet och som vill vara anonym, är kritisk till hur kommunen sköter köpet av Sågen. Han anser att affären kanske kommer att bli dålig, dels eftersom kommunen redan har betalat närmare 15 miljoner för att köpa den del av Sågenområdet där äldreboendena nu byggs.
– Har Knivsta kommun gjort en marknadsundersökning som visar att det finns underlag för en större butik? Har man tänkt på att hyrorna för bostäder i området kan bli ganska höga nu när staten inte ger bidrag till bostadsbyggande längre? säger Knivstabon.
Han är rädd för att det ska bli likadant som med kommunhuset.
– I den affären var det ju flera politiker som ändrade sig i efterhand när de såg hur dyrt det blev, säger Knivstabon.
Han har också farhågor om att Knivstaborna och framför allt Alsikeborna kommer att fortsätta att handla i Uppsala eller i Märsta på väg hem från jobbet.
Kritikerna menar också att butikerna i Knivsta kanske inte har råd att hyra in sig i en ny galleria och påpekar att när bibliotekslokalen blev ledig invid Ica för tio år sedan så ville företagarna hellre att kommunen skulle lägga biblioteket där, i stället för att bilda en gemensam galleria. Räcker kundunderlaget för en galleria?
Kommunstyrelsens ordförande Göran Nilsson (M) svarar att kommunen har vuxit och befolkningen ökar snabbt, vilket ökar efterfrågan på butiker. Han hävdar också att både markundersökningar och en utredning av behovet av fler butiker har gjorts.
– Markundersökningarna ger lugnande resultat och butiksutredningen visar ett stort behov av fler butiker i kommunen. Flera företag har anmält intresse av att köpa mark för butiker med mera på området. Vi kan räkna med att kommunens utlägg ska vara återbetalat inom några få år, säger Göran Nilsson.
Han säger också att samtliga partier har varit informerade om planerna och att inget parti har framfört någon annan uppfattning.
Vad det gäller bostäder på Sågenområdet så säger folkpartisterna Terry Carlbom och Catarina Winninge att de är för ett bostadsbyggande här även om kommunen inte får statliga bidrag.
– Vi är intresserade av att lösa de sociala aspekterna. I Knivsta behövs små lägenheter för exempelvis ungdomar och äldre som vill flytta från sina villor. Kan regeringen och marknaden inte lösa problemet då måste kommunerna ta sitt ansvar för att bygga bostäder, säger Terry Carlbom.
Göran Nilsson håller däremot med den orolige Knivstabon om att det kan vara riskabelt att kommunen bygger hyresbostäder på området.
– En utredning om det har gjorts. Den visar att det blir svårt att få ett sådant projekt att gå ihop ekonomiskt. Därför är det troligt att det inte är lagligt att kommunen bygger hyresbostäder på Sågenområdet. En ny lag som reglerar allmännyttiga bostadsföretag kräver affärsmässighet i bolagens beslut, säger Göran Nilsson.