Cykelväg till Vassunda kan bli av

Medlemmarna i gruppen för en cykel- och promenadväg utmed väg 255 är glada i dag. Efter många års arbete ser det nu ut att bli en cykelväg mellan Vassunda och Sävja.

Knivsta2010-12-08 06:53

– Vi hoppas nu verkligen att cykelvägen snarast ska bli av, säger Ylva Dahlström, ordförande i den ideella föreningen och boende i Rickebasta i Knivsta kommun.

Det var i våras som politikerna i regionförbundet beslutade om en plan för utbyggnaden av cykelvägar längs de statligt ägda vägarna i länet. De nya cykelvägarna ska till hälften finansieras av de berörda kommunerna. Byggstart för de första projekten beräknas till hösten 2012.
– Både regionförbundet, Uppsala- och Knivsta kommuner har nu vår cykelväg högt prioriterad. Vi hoppas på högsta prioritet och att de båda kommunerna inleder samfinansieringssamtal. Vi är övertygade om att projektet skulle leda till stora vinster för invånare i båda kommunerna, säger Ylva Dahlström.

Gruppen har nu också en idé om att lansera det tätortsnära området som ett helhetskoncept för upplevelser av natur och kultur. Här finns möjlighet till närområdesturism, natur- och kulturguidning, pilgrimsvandring, cykelpendling till och från Uppsala, ökad trafiksäkerhet och ökad folkhälsa genom mer motion.
– Man skulle kunna starta ett landsbygdsutvecklingsprojekt med namnet Hälsans väg. Området har unika natur- och kulturvärden som vi vill tillgängliggöra mer, säger Ylva Dahlström.

Minskad bilism till utflyktsmålen vid Mälaren skulle också leda till mindre miljöpåverkan.
– Väg 255 är en av de mest olycksdrabbade i länet. Biltrafiken och hastigheterna bara ökar. Det är förenat med livsfara att försöka cykla på vägen som saknar vägren och periodvis är försedd med hindrande räcken, säger Ylva Dahlström.

Och gruppen är inte ensam med sina krav. Hittills har de fått stöd från cirka 3000 Knivsta- och Uppsalabor genom namnunderskrifter. Deras arbete stöttas också av organisationer som Upplandsstiftelsen, Svenska turistföreningen i Uppsala, Uppsala naturskyddsförening, Sunnersta herrgård, Knivsta företagarförening, Krusenbergs byalag, Knivsta läkargrupp, Knivsta pastorat med flera. Vad det gäller turismen och även landsbygdsutveckling så har föreningen tagit fram en hemsida samt en sevärdhets- och informationsbroschyr för området. Där berättar man om allt som skulle finnas att se efter en skyltad promenad eller cykelväg.
– Här finns som bekant Mälarens stränder med bad, vackra hagmarker med unik flora, storskog med rikt djurliv, bär och svamp, hällmark, alträsk, fornlämningar från brons- och järnålder, Tuna båtgravar utgrävda på 1930-talet med rikliga fynd, fornborg med fantastisk utsikt över Ekoln, två medeltida vackra kyrkor, runstenar, modern konferensanläggning och spa, säger Ylva Dahlström.

Här upptäckte exempelvis Linné Alsikeklövern och det var här man hann upp Erik XIV under flykten efter Sturemorden. Här hämtade enligt Ylva Dahlström också konstnären Gustaf Cederström många av sina motiv. Hon menar att området har Uppsalatraktens förnämsta natur-, kultur- och rekreationsområden.
– Men området blir alltmer oåtkomligt för allmänheten. Vi och alla vi möter när vi samlar namnunderskrifter förundras över att det inte finns en gång- och cykelväg här. Behovet är så uppenbart och skulle leda till mycket positivt för kommunerna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om