Efter cirka 14 års väntan ser det nu ut som om Lidl får en tomt i Knivsta.
– På måndag kommer de att få en markanvisning av kommunen. Det är ett avtal där Lidl får förtur till tomten medan de gör detaljplanering för en butik, säger Mikael Rye-Danjelsen (KNU).
Frågan ska upp för omröstning i kommunstyrelsen, men eftersom kommunledningen (Knivsta.nu och KD med stöd av SD) har två röster mer än oppositionspartierna så vet man redan nu att avtalet blir av.
Tomten ligger bredvid bussterminalen i Ar och kommer att anslutas till Gredelbyleden via samma rondell som leder till Brunnbyvägen i Alsike. Lokalen blir cirka 1 300 kvadratmeter stor, som en medelstor butik.
Senast år 2029 ska butiken stå klar.
Etableringen kommer enligt kommunledningen att leda till att fler handlar lokalt, istället för att åka till grannkommunerna. Tanken är också att konkurrensen ska stärkas så att matpriserna sjunker.
Så långt är både majoriteten och oppositionen överens. Men när det kommer till valet av tomt är man djupt oense. Majoriteten får också kritik för att inte ha informerat övriga partier om vad som hänt under processen, då man valt en livsmedelsaktör.
– Vi välkomnar verkligen den butik som vill etablera sig i Knivsta. Mer konkurrens behövs. Men vi tycker inte att tomtvalet är bra. Och vi ställer oss frågande till hur processen har sett ut med övriga livsmedelskedjor. Hur har de valt ut just Lidl? säger Lotta Wiström (L).
Enligt henne så hade en ny butik passat bättre på mark i hörnet mellan E4 och Gredelbyleden, där McDonald´s kommer att öppna en restaurang.
– Vi är emot att butiken byggs i det kommande naturreservatet. Även om man bara tar en liten bit så påverkar det hela området kraftigt. Det blir oerhörda störningar där med parkeringar, både för djurlivet och för trafiken på Gredelbyleden, säger Lotta Wiström.
Christer Johansson (V) säger att deras parti troligen kommer att överklaga beslutet, eftersom majoriteten inte ska ha lämnat ut handlingar och beslutsunderlag i tid och för att beslutet enligt dem strider mot tidigare planer.
– I kommunens grönstrukturplan finns beskrivet hur viktig Kölängsskogen är. En grön korridor går från sjön Valloxen, genom Knivsta bort till Lunsen, där Kölängsskogen är en av de smalaste passagerna för djur och växter. Samtidigt som majoriteten säger att kommunen ska minska beroendet av exploateringsinkomster så säljer de mark i naturreservatet för att få in pengar. Sådant kallas hyckleri, säger Christer Johansson.
Mimmi Westerlund (KD), svarar att de under ett par år har haft förutsättningslösa möten med olika livsmedelsaktörer för att höra vad de kan erbjuda Knivsta. Hon menar att de har utsett Lidl på samma ("normala") sätt som föregående styren utsåg både Willys och Ica.
– I stället för att genomföra en markanvisningstävling, som ofta syftar till att få ut så hög exploateringsvinst som möjligt, så har vi valt att utgå från hållbara principer som värnar kvalitet. Lidl uppfyller dessa kriterier om få leveranser per dag, konkurrenskraftiga priser och en vilja att samarbeta kring arkitektur och hållbarhet på ett övertygande sätt.
När det gäller att det kommande naturreservatet blir av med en bit mark, svarar Mikael Rye-Danjelsen:
– Vi kommer att lägga ett politiskt uppdrag för att skydda de unika biologiska livsmiljöerna längs Valloxen och utveckla tillgängligheten till den fina naturen i skogen. Det finns skäl att se över om även Kölängsfälten ska ingå, samtidigt som delen närmast vägen inte har de högsta naturvärdena.