Dålig arbetsro i skolorna

Knivstas elever känner sig trygga i grundskolorna, men det är sämre med arbetsron. Det framgår av en enkät Knivsta kommun har skickat ut till elever och föräldrar.

Knivsta2011-03-12 09:00

– Jag är besviken över resultatet. Nu får vi vidta åtgärder och sedan återkomma med en ny mätning, säger Klas Bergström (M) ordförande för utbildningsnämnden.

I tidigare mätningar som organisationen SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) genomfört har Knivstas skolor klarat sig mycket bra vad det gäller betyg och frågor om trivsel bland eleverna. Därför hade en del väntat sig liknande besked från kommunens egen enkät.

Totalt sett är elever och föräldrar ganska nöjda med skolorna i kommunens enkät, men även en annan bild av grundskolorna i Knivsta kommer fram. De som tillfrågats är kommunens samtliga andraklassare, femteklassare och åttondeklassare plus deras föräldrar. Frågorna handlar om trygghet, kunskap, inflytande och trivsel.

Om tryggheten svarar exempelvis 90 procent av eleverna att det stämmer eller att det stämmer ganska bra att de behandlas bra av sina skolkamrater.
Samtidigt är både föräldrar och elever överens om att arbetsron på lektionerna är dålig. Bara 10–11 procent av eleverna i årskurs 2 och i årskurs 8 upplever att de har arbetsro under lektionerna. I år 5 är det bara 17 procent som tycker att arbetsron är bra.
– Om eleverna inte får arbetsro så får de antagligen svårare att lära sig ordentligt och det påverkar i sin tur förtroendet för skolledningen bland föräldrarna, säger Klas Bergström.

Han är också orolig för hur det här kan påverka förekomsten av mobbning, ett område som den nya politiska majoriteten har beslutat motverka med högsta prioritet i Knivstas skolor.
– Jag utgår ifrån att om det inte är ordning i klassrummet så leder det till att det finns utrymme för mobbning och det är inte bra, säger Klas Bergström.

Mer positivt är att eleverna tycker att de får stöd och hjälp av sina lärare för att lära sig skolämnena och både de flesta elever och de flesta föräldrar är nöjda med utvecklingssamtalen.
Men föräldrarna är mer tveksamma om barnen får tillräckligt med kunskap i skolorna.

Eleverna har också en högre uppfattning om både sina lärare och skolledningen än vad deras föräldrar har.
– I regel tycker man om sina lärare och det är bra. Att föräldrarnas förtroende är lägre tror jag beror på att arbetsron upplevs som dålig. Allt hänger ihop. Om det är dålig arbetsro så lär man sig sämre och så vidare, säger Klas Bergström.

Vid utbildningsnämndens sammanträde i måndags beslutade därför politikerna att en plan ska läggas fram för åtgärder som ska göra att arbetsron blir bättre.
– Sedan måste vi göra nya mätningar eller enkäter för att ta reda på om åtgärderna har hjälpt, säger Klas Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om