Dansande robotar lockade tjejer
På två högstadieskolor i Knivsta pågår ett teknikprojekt som lyckats locka många fler tjejer än killar.- En del killar var med i projektet från början, men då vi i nian skulle börja dansa, drog alla utom en sig ur, säger Sandra Stigenskog.
My Kjellström, Leila Lindberg, Sandra Stigenskog och Amanda Sundqvist i robotlaget Pink Ladys bygger på sin dansande robot.
Foto: Maria Lindblom
När UNT är på besök i Alsikeskolan sitter sju niondeklassare från två lag och plockar små avancerade legobitar ur lådor som står på bänkarna. Robotarna bygger de ihop efter exakta instruktioner som de har med sig digitalt på en datorskärm. På skolan finns sex lag. Alla satsar på att hinna vara med i SM-uttagningarna i robotbygge som hålls i Uppsala om några veckor.
- Och alla som är med i SM kommer att få åka till Österrike! säger tjejerna i lag Pink Ladys entusiastiskt.
De har kommit längst med sin robot och har redan börjat träna lite på sina egna danssteg inför SM. Tidigare hade de en enklare robot som de uppträdde med ett par gånger.
Tanken är att de ska klä sin nya robot med ett tyg från en nalle. Sedan ska de sy kläder till roboten och sig själva.
- Eftersom juryn tittar på så många robotar så är det nog helheten som måste vara bra. Vi har en bild i huvudet hur vi vill ha vårt nummer, vi har ett tema, säger My Källström utan att avslöja för mycket.
Både att bygga roboten och att planera inför tävlingen tycker de har varit jätteroligt.
Har något varit svårt?
- Ja, att springa och leta småbitar som saknas. Det är många kartonger att gå igenom. Och att inte bygga spegelvänt jämfört med ritningen, säger de.
Katarina Bengtsson, NO- och mattelärare, säger att eleverna har lärt sig mycket genom att arbeta i projektet.
- Att läsa instruktioner och göra precis som det står för att allt ska fungera är en nyttig erfarenhet för dem, säger Katarina Bengtsson.
Eleverna tycker att fördelarna handlar om att de lär sig bygga saker efter ritningar, att de nu kan programmera lite och att de får dansa.
Thunmanskolan är den andra skolan i kommunen som deltar i projektet. Till båda skolorna kommer varje torsdag projektledaren Fredrik Lindkvist, Uppsala universitet. Den här gången kommer Mikael Karlsson, eftersom Fredrik Lindkvist blivit sjuk. Tidigare teknikprojekt som de drivit har mest lockat killar. I det här projektet är 70 procent av deltagarna tjejer.
- Syftet från vår sida är att få fler ungdomar intresserade av teknik, fysik och data så att de söker sådana utbildningar på högskolan sedan. I Österrike kommer ungdomarna även att få träffa vuxna som bygger mycket avancerade robotar. Målet i stora Robo Cup är att få till ett lag med robotar som kan spela fotboll mot VM-vinnarna 2050, säger Mikael Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!