Datainspektionen kritiserar Knivstaskola
Datainspektionen har vid ett besök upptäckt att Thunmanskolan i Knivsta lägger in uppgifter om elever och deras föräldrar i dataregister i strid mot personuppgiftslagen.
Exempel på uppgifter som finns med i dag är att elever varit frånvarande på grund av sjukvårdsbesök och vårdnadshavares inkomster.
Thunmanskolans rektor, Ulrika Lundquist, säger att hon är glad över att Datainspektionen kom till just deras skola.
- Det här blev ett bra tillfälle för oss att få en sakkunnig bedömning av hur vi bör använda våra datorsystem. Att följa lagen är ju vår målsättning, säger Ulrika Lundquist.
Enligt Datainspektionen är Thunmanskolan en typisk skola i det här fallet. Många skolor bryter mot personuppgiftslagen, utan att känna till det.
I Knivsta kommun använder man Extens och Unikum som IT-stöd. I Extens lagras elevernas namn, personnummer, adress, klass, utbildningsform, lärare, schema, frånvaro, betyg, resultat från nationella prov och modersmål. Det som Datainspektionen vänder sig emot här är att även vårdnadshavares inkomst registreras för de barn som har barnomsorg eller går på fritids. Här har inte heller skett något gallring av uppgifter sedan 2003 vilket strider mot lagen eftersom man inte får spara uppgifter längre än nödvändigt.
I Unikum finns elevernas individuella utvecklingsplaner (IUP) och skriftliga omdömen. Här kritiserar Datainspektionen att ett skriftligt omdöme de hittat även handlar om annat än vad eleven presterat i ett ämne.
Hur ska ni komma tillrätta med bristerna?
- Det som händer nu är att utbildningsnämnden ser till så att en genomgång sker tillsammans med användarna. Kommunens jurist Linda Öhlin ska komma hit och gå igenom vilka rutiner som ska gälla framöver, säger Ulrika Lundquist.
Ett exempel är hur frånvaron ska rapporteras. Ett annat är att blanketterna där elever och föräldrar ger sitt samtycke ska bli tydligare.
- Man behöver exempelvis inte skriva att en elev har varit på läkarbesök eller förklara på annat sätt. Det enda som kommer att stå i framtiden är om frånvaron är giltig eller ogiltig, säger Ulrika Lundquist.
Kommer det att bli krångligt för er att använda IT-stödet i framtiden?
- Nej, nu har vi förstått att vi gjort fel och jag tror att det vi lär oss kommer att komma alla skolor i kommunen till del. Jag ser det bara som positivt att vi fick den här hjälpen, säger Ulrika Lundquist.
Senast i april ska politikerna i utbildningsnämnden lämna in en redogörelse till Datainspektionen över vilka åtgärder som skett.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!