De ansvariga teg om otjänligt vatten
Dricksvattnet i bygdegården Blå Wingen i Husby Långhundra klassades som otjänligt på grund av för hög halt av arsenik för två år sedan. Trots det har inga åtgärder gjorts.
Foto: Erik Leijonhufvud/arkiv
Husby Långhundra bygdegård Blå Wingen används flitigt av barn och vuxna på fritiden. Barnen i Långhundra skola är också i bygdegården ibland eftersom skolan inte har någon riktig aula.
Tack vare några föräldrar på skolan kommer nu informationen om vattnet ut till allmänheten.
- Vi försökte först prata med skolledningen och med företrädarna för bygdegårdsföreningen utan att få något gensvar. Vi fick olika svar och allt sopades under mattan.
Det säger de föräldrar som har fått tag i en analysrapport som visar att vattnet i bygdegården är otjänligt eftersom det innehåller 27 mikrogram arsenik per liter. Gränsvärdet för tjänligt vatten ligger på 10 mikrogram per liter.
Varför har skolan väntat med att gå ut med information?
- Det är ju egentligen inte skolans lokal och i går kväll tog vi med eget vatten till fritidsbarnen som hade en show i bygdegården. Då informerade också några föräldrar de andra föräldrarna, säger rektor Pia Zingmark.
Kommer ni att gå ut med information även till de föräldrar som inte har fritidsplats?
- Vi ska inte använda bygdegården förrän det är klargjort hur det står till med vattnet, säger Pia Zingmark.
Bygdegårdsföreningens föreståndare och kassör Ingemar Hansson säger att det var Knivsta kommun som bekostade tre vattenprover för att undersöka om bygdegårdens vatten kunde användas även i skolan och kyrkan.
- De provsvar som vi fick se visade alla att vårt vatten är tjänligt, säger Ingemar Hansson och hänvisar till Folke Boström, fastighetschef på Knivsta kommuns bolag Kommunfastigheter AB.
Folke Boström bekräftar att det var Knivsta kommun som beställde vattenproverna under den tid då man anlitade Uppsala kommuns miljö- och hälsoskyddsinspektörer. Han säger först:
- De provsvar jag har sett har varit tjänliga, men jag minns att det fanns en viss halt av arsenik i vattnet.
Dagen efter (när UNT har sett föräldrarnas dokument) säger han så här:
- Det är inte så lätt att komma ihåg vad för svar vi fick in för två år sedan. Eftersom det inte är vår vattentäkt så tyckte vi väl inte att det var vår sak att göra något.
Rättsligt sett är det producenten, det vill säga bygdegårdsföreningen, som enligt livsmedelslagen omedelbart ska utreda orsakerna till varför ett vatten är otjänligt.
Bygdegårdsföreningens företrädare hävdar att de inte kände till att vattnet var otjänligt.
- Det är klart att vi får ta nya prover om det blir så här. För vi vill ju också veta hur det ligger till, säger föreståndaren Ingemar Hansson.
Arsenik är ett mycket giftigt ämne som finns i berggrunden på vissa platser. Ämnet används främst i insektsgifter och kan vara cancerframkallande.
- Det är långtidsexponering som kan ge hälsoeffekter. Men värdet i brunnar kan ändra sig över tid. Därför måste ett nytt vattenprov tas innan en utredning om var arseniken kommer ifrån kan starta. Skolan har nu avråtts från att använda vattnet. Så länge vi inte vet så måste vi ta det säkra före det osäkra, säger Johan Rudén, en av de nuvarande miljö- och hälsoskyddsinspektörerna i Knivsta kommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!