- I år är det fler kommuner än i fjol som har socialjourer som är bemannade dygnet runt med socionomutbildad personal. Sigtuna är en av de kommuner som länge har haft utbildad personal även på kvällar och nätter, säger Ann Johansson, projektledare på Socialstyrelsen.
Knivsta och Tierp har inte svarat på Socialstyrelsens enkät. Enköping och Östhammar har svarat att de delvis har utbildad personal i sina socialjourer. Övriga kommuner i länet anlitar utbildad personal.
- För att barn ska kunna få rätt stöd och hjälp så görs bedömningarna bäst av utbildad och rutinerad personal. Vi tycker inte att någon kommun i Sverige kan skylla på att de inte har det här stödet bara för att kommunen är liten, säger Ann Johansson.
Hon menar att små kommuner antingen kan köpa tjänsten hos socialjouren i en större kommun eller att flera mindre kommuner kan gå ihop om jourpersonal. Fyra av tio kommuner har nu den typ av socialjour som Socialstyrelsen förespråkar.
Rolf Samuelsson (MP), ordförande i socialnämnden i Knivsta, säger att Knivsta har ett samarbete med Uppsala. Varför de inte har svarat på enkäten är oklart.
- Jag och vice ordföranden har jour på helger och kvällar när socialkontoret är stängt, men det är för att socialjouren i Uppsala och polisen ska ha några att vända sig till när de behöver beslut om ett omhändertagande eller liknande, säger Rolf Samuelsson.
Direktkontakten med personer i nöd i Knivsta sker alltså på helger och kvällar med utbildade socionomer från Uppsala enligt honom.
- Däremot har vi, och säkert politiker i många andra kommuner, under den här veckan tänkt mycket på hur vår egen kommun skulle klara en händelse liknande den som skedde i Sigtuna med de två döda pojkarna, säger Rolf Samuelsson.
Han menar att kommuner och andra myndigheter till viss del kan förbereda sig mer inför kriser.
- Jag är övertygad om att om vi tittar över vår organisation, våra beredskapsplaner och våra rutiner så kan vi förbättra vårt sätt att hantera eventuella kriser, säger Rolf Samuelsson.
Han har diskuterat med enskilda ledamöter i socialnämnden om hur Knivsta både ska kunna förebygga sociala tragedier och om något hemskt inträffar och ha beredskap för att kunna hantera situationen.
- Man bör ha bra rutiner både i det förebyggande arbetet och i eventuellt krisledningsarbete. Branden i Ängby krog kunde exempelvis ha gått mycket illa, människor kunde ha brunnit inne där om inte de duktiga ungdomarna hade hjälpt till, säger Rolf Samuelsson.