De kämpar för säkrare Odensalaväg
Det värsta har redan hänt. För två år sedan dog Sebastian Bjarnolf, 13 år, på vägen mellan Knivsta och Odensala. Han blev påkörd när han var på väg till skolan. Nu ger sig hans familj in i kampen för att trafiksäkerheten i området ska förbättras.
Johanna Bjarnolf med sonen Simon i knäet. Till vänster hennes far Dusan Kolár.
Foto: Maria Lindblom
Flera undrade om en allvarlig olycka ska behöva hända för att beslutsfattarna ska reagera. Nu ger sig också Johanna Bjarnolf, mamma till Sebastian Bjarnolf, in i kampen. Hon vill uppmärksamma politiker och andra ansvariga på att Odensalavägen redan har kostat minst ett liv.
Det var 29 augusti 2007 som Sebastian och hans syster Josefine skulle cykla till skolan för första gången. Familjen var nyinflyttad och barnen hade bara gått i skolan i några dagar.
- Det var friluftsdag och barnen behövde cyklarna under dagen, säger Johanna Bjarnolf som inte tror att hon och hennes man Stefan skulle ha låtit barnen cykla om de hade känt till hur fort många kör på den smala vägen och hur dålig sikten är i korsningen.
Familjen Bjarnolf bor på västra sidan järnvägen, i området Karlsgård. Barnen cyklade över järnvägsbron och ut på Odensalavägen då Sebastian blev påkörd av en bil och dog nästan omedelbart.
- Fem minuter efter att de hade cyklat i väg ringde Josefine på sin mobil och berättade gråtande att Sebastian hade råkat ut för en olycka. När vi kom fram till platsen låg han mitt på vägen och var medvetslös.
Paret Bjarnolf förstod att det var allvarligt med Sebastian.
- Han såg fin ut och hjälmen satt kvar på huvudet. Men vi förstod ändå att det var illa, säger Johanna Bjarnolf som berättar att de senare fick dödsbeskedet i ett anhörigrum på Akademiska sjukhuset.
Familjen Bjarnolf hade tre veckor tidigare flyttat från Sävja till att bo grannar med morföräldrarna. Här hade paret tänkt få lite hjälp i vardagen av morföräldrarna.
- Men man vet aldrig vad som ska hända i framtiden. Det går inte att planera allt. Några veckor tidigare hade Ingabritt (barnens mormor) fått en svår hjärnblödning och hon svävade mellan liv och död, berättar barnens morfar Dusan Kolár.
På sjukhuset möttes Johanna och dottern Josefine av en sjukhuspräst och en undersköterska.
- Det var då jag insåg att det inte hade gått vägen för Sebastian, säger Johanna Bjarnolf, som är barnmorska och just hade tillträtt en ny tjänst.
Johanna Bjarnolf menar att det värsta redan har hänt på vägen mellan Knivsta och Odensala och tänker nu arbeta för att trafiksäkerheten i området höjs.
- Jag har tänkt göra det länge, men har inte orkat förrän nu. Pappa och vägsamfälligheten hade redan före olyckan arbetat med trafiksäkerheten. Men det största hotet de såg då var att folk korsar järnvägen när de kommer från det här hållet, säger Johanna Bjarnolf.
Fortfarande anser medlemmarna i Karlsgårds vägsamfällighet och familjen Bjarnolf att järnvägen är mycket farlig för dem som inte har någon övergång i närheten.
- Samtidigt är det inte klokt att Odensalavägen och korsningen vid järnvägsbron får se ut som den gör. Hastigheten är för hög och sikten dålig, säger Johanna Bjarnolf.
Hennes och vägföreningens förslag är att det bör anläggas en gång- och cykelväg även på den västra sidan om järnvägen. En cykelväg som kan ansluta till Odensalavägen vid Skottsilaavfarten. Deras andrahandsval är en tunnel under järnvägen.
- På den här sidan järnvägen är alla fastighetsägare med på att en cykelväg får anläggas på deras mark så här borde det inte finnas några hinder att börja, säger Dusan Kolár som tillsammans med de andra i vägsamfälligheten har kontaktat Vägverket, Banverket och kommunen i frågan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!