De ska få unga och gamla att mötas
I sommar startar Knivstas första Leaderprojekt inom EU. Projektet handlar om att ungdomar ska umgås med och intervjua personer på äldreboendet Ängbygården. Arbetet stöttas av kommunen och Knivsta Hembygdsgille.
Göran Danielsson Hjertstedt och Ulrika Forsberg leder projektet.
Foto: Maria Lindblom
De båda kvinnorna träffades genom Vilja Knivsta, ett nätverk för kvinnors företagande i Knivsta.
- På så sätt lärde även Göran och jag att känna varandra och vi började fundera på att starta ett projekt tillsammans, säger Ulrika Forsberg.
Idéerna har varit många och de har handlat om både musik, teater och text, men till slut fastnade de för att genom ett ordboksprojekt försöka öka förståelsen mellan generationerna, samtidigt som några ungdomar får sommarjobb.
- Vi kände att idén om att låta ungdomar intervjua äldre om värderingar, livsstilar och hur språket har utvecklats, var något som vi verkligen ville göra. Samtidigt är det bra att starta med ett begränsat område där man vet att det blir ett slutresultat, säger Göran Danielsson Hjertstedt, musiker och kompositör som i dag arbetar i det egna företaget Upplands OrdMontage.
Han skriver bland annat texter till hemsidor, visor till fester, en del till Knivstarevyn och så vidare. Men för många är han fortfarande kanske mest känd som sångare i den tidigare popgruppen Visitors som 1990 fick en Grammis för bästa popgrupproduktion. Ulrika Forsberg är etnolog och skådespelare. Hon driver sedan ett år tillbaka företaget Dramadam. Sedan 2006 har hon och en kollega bland annat turnerat med föreställningen och utbildningspaketet Kvinnofilten.
Leaderprojektet som de tre Knivstaborna nu ska driva tillsammans heter egentligen Knivstakademien, men i de annonser som riktats mot ungdomarna kallar man projektet helt enkelt Ordboksprojektet.
- Vi utgår från livshjulets frågor som fritid, arbete, familj och ekonomi. Förmodligen kommer det att dyka upp uttryck hos de gamla som inte längre används, säger Ulrika Forsberg.
Projektets ledare vill bland annat komma åt att man i dag inte tänker på att de gamla tidigare levde i en helt annan värld och att det som fanns då benämndes med ord och uttryck som inte finns i dag, medan nya ord och sätt att leva har tillkommit som de gamla inte känner till.
- Många tänker inte på hur mycket som har utvecklats under de här åren och hur tempot i samhället har höjts med teknikens utveckling och att man alltid går att nå per mobiltelefon. Kanske är det så att skillnader i livsstil och livsåskådning kan innebära att man ibland inte förstår varandra och varandras uttryck mellan generationerna? säger Göran Danielsson Hjertstedt.
Det faktum att många ungdomar och mor- och farföräldrar i dag bor långt i från varandra gör att vissa aldrig träffar människor från helt andra generationer. Praktiskt kommer projektet att gå till så att åtta ungdomar är på Ängbygården de flesta dagarna under tre veckor.
- På Ängbygården kommer de även att fungera som en resurs vid exempelvis promenader, säger Ulrika Forsberg.
För det är just under naturligt umgänge som projektledarna tror att ungdomarna kommer att kunna samla in de bästa uttrycken till ordboken.
Projektet avslutas sedan med en skärmutställning som projektledarna och deltagarna sätter i hop tillsammans.
De tre initiativtagarna till projektet är mycket glada över det mottagande som deras idé redan har fått.
- Vi visste ju inte om någon ville vara med och ansökningstiden på kommunens hemsida är ju ända fram till 16 april, men vi vet att det redan har varit ett stort intresse. Vi är också otroligt tacksamma för att de trodde på vår idé på kommunen, säger Ulrika Forsberg och Göran Danielsson Hjertstedt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!