I förra veckan var det öppet hus med konstutställning, mingel, snittar och musik i Stegens lokaler på Knivstavägen. Förutom att vara en mötesplats har man också arbetsrehabilitering på Stegen.
Knivstabon Sandra Rönn är ett av flera exempel på att arbetsmetoden som används här är effektiv.
– Jag fick fast jobb på ett cateringföretag i Uppsala efter att jag besökt Stegen bara 3–4 gånger, säger Sandra Rönn.
När hon kom hit första gången var hon mycket deppig efter att under fyra år försökt få ett arbete genom Arbetsförmedlingen.
– Jag blev under den tiden bara mer och mer nedtryckt. Trots att jag ordnade några praktikplatser på egen hand, så ville de bara försöka få in mig på Samhall, säger Sandra Rönn om tiden som arbetslös.
Den metod som Stegen använder sig av heter IPS (Individuell placering med stöd). En skillnad mot andra metoder är att varje persons arbetshandledare finns kvar som stöd och kontaktperson, även under den första tiden som anställd.
Stegen, som drivs av Knivsta kommun, har nu funnits i drygt ett år. Under det senaste året har antalet besökare ökat både till Mötesplatsen och till arbetsrehabiliteringen. Verksamheten vänder sig i första hand till personer som har psykisk ohälsa eller psykisk funktionsnedsättning, men man behöver inte ha någon diagnos för att få komma hit eller för att få hjälp med arbetsrehabilitering.
– Vi vänder oss till Knivstabor som är över 18 år. Under senaste året har många unga vuxna hittat hit, säger Caroline Trygg, en av arbetshandledarna på arbetsrehabiliteringen.
Till mötesplatsen kan man komma och gå som man vill. Tanken är att de som exempelvis tar sig ur ensamhet, depression eller passivitet med hjälp av mötesplatsen sedan lättare ska kunna ta steget till arbetsrehabiliteringen.
– Vilket intresse besökaren har styr vilka tider man väljer att komma till mötesplatsen. På måndagar har vi vår besökshund här. På tisdagar åker vi alltid iväg och promenerar, en besökare har startat en bokklubb och en kväll i veckan är det pizza- och spelkväll, säger aktivitetshandledare Ella Björnklippa.
De brukar också träna på Hälsohuset, varje morgon finns chans att vara med på morgonfika och varje månad ordnas någon utflykt.
– Men det går också bra att exempelvis bara komma hit för att fika, måla, pyssla eller spela datorspel, säger Ella Björnklippa.
Tobias Åsberg är en av besökarna på Mötesplatsen. Han föredrar att spela kort när han kommer till lokalen.
– Jag kommer hit för att ha något att göra på dagarna. Förut satt jag för mycket för mig själv, så mötesplatsen har varit mycket bra för mig, säger Tobias Åsberg