Det var föräldrar till barn på skolan som föreslog att språkvalet skulle införas.
– Vi är mycket glada för att man nu har startat en grupp. För teckenspråk är ett språk bland många språk och det används inom en rad områden i dag, säger Annsofie Åhlander, mamma till en av eleverna.
Att inför högstadiet välja mellan spanska, franska eller tyska är naturligt för de flesta. Men att även teckenspråk kan räknas in som ett språkval, det känner inte många till på skolor för hörande.
Under måndagseftermiddagen tränade gruppen på Thunmanskolan på alfabetet tillsammans. Vissa av eleverna kan en del tecken sedan tidigare, medan andra har fått börja från grunden.
– Det är kul att lära sig, men ganska svårt, säger Sebastian Sundqvist, en av eleverna.
Själva tecknen kan enligt vissa elever vara svåra att komma ihåg och ibland ställer grammatiken till det lite. För som i många andra språk så är exempelvis ordföljden ibland annorlunda i teckenspråk jämfört med i svenskan.
I gruppen läser elever från sjuan till nian ihop. Framöver hoppas man få ihop fler elever.
Varför valde ni teckenspråk?
– För att det är kul att lära sig något som inte alla kan. Det kan också vara bra när man söker jobb. Man kan exempelvis bli tolk mellan hörande och döva, säger bland andra Elin Stolt.
I dag är det brist på personer som kan teckenspråket. I många yrken behövs också personer som inte kan hela språket, men som kan använda tecken som stöd. Tecknen skiljer sig dock lite från varandra beroende på sammanhanget.
– Det är många yrkesgrupper som idag använder sig av tecken som stöd. Bland annat inom förskolor, inom strokevården, på särskolor och så vidare, säger Annsofie Åhlander.
018-478 12 35
Elin Stolt och Daniella Axelsson tränar på alfabetet tillsammans. I bakgrunden Julia Åhlin, Sebastian Sandqvist och Johannes Andersson som alla har teckenspråk för hörande som språkval i Thunmanskolan.
Foto: Maria Lindblom
”Det är kul att lära sig något som inte alla kan. Det kan också vara bra när man söker jobb. Man kan exempelvis bli tolk mellan hörande och döva” Elin Stolt, elev