"Det behövs fler betesdjur"

Kommunala kor är en utmärkt idé. Det tycker biolog och botanist Ulf Swenson i Trunstagruppen som restaurerat hagmarker i utkanten av Knivsta.

Ulf Swenson vill ha kommunala kor alternativt får i Knivstas hagar. Hagarna är täckta med gammalt gräs, slån och sly. i Solhagen.

Ulf Swenson vill ha kommunala kor alternativt får i Knivstas hagar. Hagarna är täckta med gammalt gräs, slån och sly. i Solhagen.

Foto: Kattis Strömgren

Knivsta2013-05-14 13:07

Nyligen föreslog Vänsterpartiet och Knivsta.nu över blockgränserna att Knivsta kommun ska köpa in kor som man arrenderar ut till bönder i trakten. Köttet från djuren skulle sedan användas som närproducerad mat i skolor och äldreboenden i kommunen. I Dalarna har idén genomförts, där främst med tanke på att hålla landskapen öppna.

Efter att förslaget lades fram reagerade flera jordbrukare negativt. Centerpartisten Anders Eskhult sa bland annat:
”Vi har relativt små problem med marker som växer igen eftersom det finns så gott om betande djur i Knivsta. Vi har både tillgång till lokalproducerade livsmedel och en marknad som fungerar”. Han anser att problemet i stället ligger i kommunernas upphandlingsregler för närproducerad mat.

Men Ulf Swenson håller inte med.
– Om det nu finns så gott om betesdjur i Knivsta kommun, vill jag uppmana Anders Eskhult att skyndsamt se till att betet återupptas i de kommunalägda Solhagarna utmed Boängsvägen, säger han.

Trunstagruppen är en grupp eldsjälar som 2005 började röja Gredelby hagar från sly, samtidigt som man grävde bort vass i angränsande Trunsta sjö för att skapa klarvatten för sjöfågel. Restaureringen av det 30 hektar stora området avslutades 2009 och de senaste åren har Gredelby hagar med fågeltornet blivet ett populärt utflyktsmål som hållits öppet genom att en arrendator haft betande kor här. Bakom restaureringen står också Knivsta kommun, Upplandsstiftelsen och Alsike Fastighets AB, samfinansierat med LONA-bidrag från Naturvårdsverket och länsstyrelsen.
– Vi har även restaurerat hagarna i Solhagen utmed Boängsvägen, ett mycket populärt vandringsstråk för kommunens invånare. Båda områdena ägs av Knivsta kommun, säger Ulf Swenson.

Sedan hagmarken röjdes i Gredelby hagar har den betesgynnade floran återhämtat sig och till sjön har många fågelarter återvänt sedan vassen försvann. Men Solhagens hagar har inte kunnat hållas fria från ny igenväxning.
– Därför har jag varje år varit lika nervös för om det blir eller inte blir ett fortsatt bete i Gredelby hagar och i Solhagarna. Ett fortsatt bete är förutsättningen för en fortsatt förvaltning av området som Knivsta kommun åtagit sig genom att erhålla restaureringsmedel från länsstyrelsen. Men än så länge har betet inte uteblivit i Gredelby hagar, säger Ulf Swenson.

Betet i Solhagens hagar har däremot varit eftersatt sedan den näst siste arrendatorn gick i pension för några år sedan.
– Problemet är att det inte finns tillräckligt med betesdjur. Vi har trixat med privata djur för att åtminstone få ett litet betestryck, men det räcker inte. Därför tycker jag att förslaget om kommunala kor eller får skulle vara ett alldeles utmärkt sätt att även i Knivsta kommun se till att hålla landskapen öppna, säger Ulf Swenson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om