"Det låter som ett aprilskämt"
Att våra vårdtagare ska använda sig av it-teknik låter som ett aprilskämt enligt personal som arbetar inom hemtjänsten.- Våra skattepengar borde inte gå till fel saker, säger en anställd.
Kundportalen som verktyget kallas, handlar om ett system där syftet är att äldre ska få ökad trygghet genom att veta vem som snart kommer och ringer på dörren. Hemtjänsttagarna får också information om när personalen kommer och vad de ska göra.
Hemtjänstpersonal som har läst artikeln om IT-satsningen, har reagerat på att beslutet inte verkar stämma överens med verkligheten.
- De som får hemtjänst nu för tiden är ganska dåliga. Rätt till hemtjänst har man bara om man exempelvis inte kan hålla ordning på sina mediciner, inte kan laga mat eller se till att få i sig maten själv, eller om man inte kan röra sig, säger Inger Nordenhammar anställd i Eriksberg.
Hon uppskattar att inte ens en tredjedel av de gamla kan sätta i gång sin tv på rätt kanal och ännu färre kan hantera en dator. Många av de äldre minns inte ens att de har fått besök tio minuter efter att personalen varit där.
- Det är för tidigt att införa sådana här tjänster. Personer i 80-90-årsåldern har aldrig lärt sig att hantera tekniken. Kanske att det skulle kunna fungera bättre i nästa generation vårdtagare, säger Inger Nordenhammar.
Ett annat dilemma just nu för de äldre är att de och deras anhöriga trodde att de med det fria vårdvalet skulle få välja vem som kommer hem till dem. Men så skedde inte, enligt den hemtjänstpersonal som UNT har varit i kontakt med.
Annette Simson, inhyrd projektledare, tror däremot att tidpunkten är just den rätta för att utveckla IT-stödet inom hemtjänsten.
- Det här är ett sätt att öka kvaliteten, att öka transparensen och delaktigheten i hemtjänsten för både vårdtagare och anhöriga, säger Annette Simson som menar att IT-stödet och fritt val inom hemtjänsten hänger ihop.
- Eftersom politikerna har lovat att man ska kunna byta vårdgivare inom 14 dagar så måste det också finnas ett system som klarar av att hålla reda på vem som ska hjälpa vem. I dag går inte det att genomföra på 14 dagar i praktiken.
De stora fördelarna för brukarna med att använda Kundportalen ligger kanske framför allt hos de anhöriga, enligt henne.
- De som är så dåliga att de inte kan använda systemet själva kan ge tillstånd till oss att låta de anhöriga också ta del av uppgifterna. Som anhörig kan det vara en stor fördel att på distans kunna gå in och se vem som varit hos exempelvis min mamma, vad de har gjort, vilka vårdbeslut som är fattade och så vidare, säger Annette Simson.
Systemet kommer till årsskiftet att införas på försök hos 300 hemtjänsttagare i Uppsala. Under 2010 beräknas resterande hemtjänsttagare i hela Uppsala och hela Knivsta beröras. Och om allt går som det ska införs systemet sedan inom all omsorg och vård i de båda kommunerna.
- Det här är ett första steg mot en mycket omfattande omorganisation mot en e-förvaltning i de båda kommunerna. I en framtid ska scheman, beslut, ja allt ligga i samma system. Vi går då mot den så kallade 24-timmarsmyndigheten, en myndighet som så att säga är öppen för medborgarna hela dygnet runt, säger Annette Simson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!