Distinkta damers idéer sprids vidare

Projektet Distinkt Dam som drivs av Ulrika Forsberg och Mai Lundell kommer nu att spridas i fler län. Fem länsstyrelser har valt att köpa in programmet som under det här året har provats i Uppsala län.

Ulrika Forsberg, Knivsta och Mai Lundell, Harg har fått flera uppdrag med Distinkt Dam som är deras kompetensutvecklingsprogram för företagande kvinnor.

Ulrika Forsberg, Knivsta och Mai Lundell, Harg har fått flera uppdrag med Distinkt Dam som är deras kompetensutvecklingsprogram för företagande kvinnor.

Foto: Maria Lindblom

Knivsta2011-05-04 09:51

Det var i höstas som Distinkt Dam startade i Tillväxtverkets regi som ett pilotprojekt.
– Det är ett kompetensutvecklingsprojekt för företagande kvinnor inom grön näring, kultur- och kreativa sektorn. Vi kopplar ihop två olika branscher, säger Mai Lundell som är kulturentreprenör i Harg och Ulrika Forsberg, etnolog från Knivsta.
Samtidigt stärks och synliggörs företagande kvinnor på landsbygden. Därför har deras projekt också nominerats till Ullbaggen för årets landsbygdsprojekt inom kategorin årets jämställdhetssatsning.
– Ofta är det svårt att hitta kvinnor som är företagare på landsbygden eftersom många firmor står i deras mäns namn. Vi vill stärka fler så att de startar egna företag eller så att de blir delägare i de företag de ofta arbetar till hälften i, säger Ulrika Forsberg.

Men deras huvudidé handlar om att det är bra både för kulturarbetare och för personer i andra kreativa yrken att kopplas ihop med de gröna näringarna på landsbygden.
Varje grupp har fyra helgträffar. Två är kreativa träffar och två träffar handlar om affärsutveckling. Vid de kreativa träffarna har konstnären Stina Wollter och skådespelaren AnneLee Wikner medverkat som inspiratörer.
– Det finns också en fördel för de gröna näringarna att hitta nya idéer och arbeta tillsammans med dessa yrkesgrupper. De här nya idéerna som föds kan attrahera ännu fler turister till landsbygden i vårt län, säger Mai Lundell.
Konkreta exempel på landsbygdsturism som bildats genom liknande korsbefruktningar är Älgparken utanför Morgongåva och Tornet utanför Almunge där en lantbrukare upplåtit mark åt en teaterensemble som ger barnpjäser i ett torn i en skogsglänta. Företagen bakom dessa projekt är även de nominerade av länsstyrelsen i Uppsala län till Ullbaggar 2011 i olika kategorier.
– Passande nog valde vi ut både Tornet och Älgparken som mötesplatser i Distinkt Dam redan under pilotprojektet 2010, berättar Ulrika Forsberg.

Tre konstnärer med olika inriktning träffades under pilotprojektet i höstas, vilket resulterade i att de under påsken ställde ut sin konst på Orangeriet i Lövstabruk.
– Det kan också handla om matleverantörer, trädgårdsmästare och kulturarbetare som hittar bed and breakfast, andra turistboenden, gårdsbutiker med flera att samarbeta med. Men det gäller att komma på idéerna. Modighet och kreativitet växer inte på träd, utan det är något man kan skapa tillsammans, säger Mai Lundell om projektidén som nu förs vidare från Uppsala län ut i hela Sverige.

GLADA DAMER. Ulrika Forsberg, Knivsta och Mai Lundell, Harg har blivit anlitade av fem länsstyrelser med Distinkt Dam som är deras kompetensutvecklingsprogram för företagande kvinnor. Dessutom har de blivit nominerade till årets jämställdhetssatsning på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om