UNT kunde under måndagen rapportera om att tunga lastbilar sedan 20 november kör i skytteltrafik till den öde hästgården Nyhagen. Här finns nu en stor plan och en bred väg som byggts upp av byggavfall och grus. I tippmassorna finns allt från armeringsjärn och badrumsväggar till kablar och en gravsten (!).
– Vi är oroliga för att dessa massor kan innehålla miljögifter som asbest och bly, och att det kan vara en fara för dricksvattnet och grundvattnet i området, säger Kjell Eriksson, en av flera närboende som vill att kommunen omedelbart stoppar transporterna.
Och under tisdagen fick de hjälp av Knivsta kommun som bedömer att "det finns en risk att de tillförda massorna utgör en risk för förorening på ett sätt som kan skada eller orsakar risk för skada på människors hälsa eller miljön". Bygg- och miljönämnden beslutade att med omedelbar verkan förbjuda Nyhagens ägare, Stockholms Fastighetsanalys AB, att fortsätta transportera massor till den före detta hästgården.
UNT har upprepade gånger försökt att nå ansvariga på företaget men har inte lyckats få kontakt.
Någon polisanmälan mot företaget har dock inte kommit in än, enligt polisen.
– Jag tror att Knivsta kommun funderar på att göra en anmälan, men att de själva vill se mer först, säger Bo Wickström, kriminalkommissarie på polisens regionala utredningssektion.
Kommunens miljöinspektörer kan göra anmälningar om otillåten miljöverksamhet. När så sker går miljöärenden till åtalsanmälan och först därefter kan polisen utreda om brott begåtts eller inte.
Polisen får inte in så många anmälningar om dumpning av avfall i länet.
– Nej, men jag tror att det finns ett mörkertal. Det är bra om folk är vaksamma och kontaktar sin kommun när de ser att sådant här pågår. Då kan kommunen åka ut och kontrollera på plats. Det kan vara allt från att det anläggs skogsbilvägar eller att någon jordbruksfastighet utökar sina ytor med otillåtna massor.
Har det blivit mer lönsamt att ta emot tippmassor?
– Ja, och samtidigt har vi det här med Think Pink i bakhuvudet. Det är väldigt lukrativt att ta emot avfall och i flera länder ser vi att organiserad brottslighet får in mycket pengar på sådan verksamhet, säger Bo Wickström.
Dagens akuta förbud kan komma att följas upp med ytterligare krav på undersökning eller en sanering av fastigheten, enligt Knivsta kommun.